BiH
107

Na listi najsretnijih zemalja BiH zauzima nezavidno 97. mjesto

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Institut Legatum je objavio najnoviji indeks prosperiteta u 142 zemlje svijeta. Bosna i Hercegovina na ovoj listi zauzima 97. poziciju, a za dvije pozicije je napredovala u odnosu na proteklu godinu, piše Forbes.

Najsretniji ljudi, prema odgovorima anketiranih, su Norvežani, a slijede ih Švicarci, Kanađani, Šveđani i Novozelanđani. U prvih deset su i Danci, Australci, Finci, Holanđani i Luksemburžani. Sjedinjene Američke Države zauzimaju 11. poziciju.

Norvežani poziciju broj jedan u segmentu prosperiteta drže već petu godinu zaredom, potvrđujući da su najprosperitetnija zemlja na svijetu.

U našoj regiji najbolje kotira Slovenija na 24. mjestu, Hrvatska je na 53., a Crna Gora na 71. mjestu. Bolje od nas pozicionirane su i Srbija, koja je na 76. mjestu, kao i Makedonija na 79. mjestu.

Detalji ankete provedene u BiH govore da 89,9 posto ispitanika vjeruje da je korupcija rasprostranjena u oblasti biznisa i u vladajućim strukturama. Tek 5,2 posto vjeruje da je sada pravo vrijeme za pronalazak posla, a 57,6 posto kažu kako je BiH dobro mjesto za život za doseljenike. BiH je popravila svoj status u oblasti humanitarnog rada, te je 77,9 posto anketiranih reklo da osjećaju kako se mogu osloniti na druge u vrijeme kad je to potrebno.

Globalno gledajući, u proteklih pet godina prosperitet je u porastu, uprkos turbulencijama u mnogim zemljama svijeta, zaključuju u Legatumu. Njihova lista obuhvatila je 96 posto svjetske populacije.

Najmanje prosperiteta zabilježili su Čad, Kongo, Centralnoafrička Republika, Afganistan i Jemen, zemlje pod vladavinom pohlepnih despota i teokrata, gdje je sloboda izražavanja ograničena, obrazovanje skoro i ne postoji, a nasilje je pravilo.