BiH
16

Na listi 199 zemalja BiH zauzela 107. mjesto po slobodi medija

FENA
BiH je zauzela 107. mjesto po slobodi medija, a od zemalja u regiji od nje je gora jedino Makedonija koja je zauzela 125. mjesto, stoji u izvještaju američke nevladine udruge Freedom House, koja ističe kako je prošle godine zabilježen globalni pad medijskih sloboda zbog oštrih zakona i nasilja.

U izvještaju se navodi da je globalna medijska sloboda pala 2014. na svoju najnižu tačku u posljednjih deset godina.

Postotak stanovništva koje uživa slobodu medija i dalje je 14 posto u svijetu, a to znači da svaka sedma osoba živi u zemlji u kojoj se jamči sigurnost novinara, država se minimalno upliće u medijska pitanja, a mediji nisu pod zakonskim ili ekonomskim pritiscima, navodi Freedom House u izvještaju "Sloboda medija 2015" objavljenom u srijedu.

Prvo mjesto na popisu kao medijski slobodne zemlje dijele Norveška i Švedska.

S rejtingom 40, Hrvatska je s 83. mjesta u 2013. došla na 80 mjesto, te je u grupi medijski djelomice slobodnih zemalja i to mjesto dijeli sa Srbijom i Indijom, javlja Hina.

Među medijski slobodne zemlje svrstane su Slovenija na 41., te Austrija na 31. mjestu. Djelomice su slobodne Italija na 64. mjestu, Mađarska na 71. mjestu i Crna Gora na 78. mjestu.

"Iako je Evropa zadržala najvišu razinu medijske slobode u svijetu, njen regionalni prosječni rejting je zabilježio pad drugu godinu zaredom 2014. Tokom prošlog desetljeća, postupna erozija pravnog i ekonomskog okruženja kao i onemogućavanje novinara da lično prate događaje, dovela je do drugog najvećeg pada Evrope u svijetu od 2004. nakon Euroazije", stoji u izvještaju.

Sjedinjene Države zauzele su 31. mjesto među medijski slobodnim zemljama.

Zadnja je u grupi medijski neslobodnih zemalja Sjeverna Koreja na 199. mjestu. U grupi deset najgorih također su Bjelorusija, Krim, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan. U tim zemljama nezavisni mediji ili ne postoje ili jedva mogu djelovati.