BiH
1

Na Kupresu uspješno završena pokazna vježba spašavanja sa žičare

FENA
Članovi Kluba spasavalaca "2000 Sarajevo", na Kupresu, su danas uspješno završili pokaznu vježbu spašavanja skijaša sa zaglavljenih žičara i ski-liftova.

"Probali smo nove metode koje se upotrebljavaju u svijetu u spašavanju sa žičara i radili smo s najsavremenijom opremom po evropskim standardima", kazao je za Fenu Paša Grbo, predsjednik Kluba spasavalaca.

S obzirom da im je ovo bilo uigravanje, kaže da su momci, uposlenici Ski centra na Kupresu, bili također zadovoljni i impresionirani što su puno toga naučili prilikom pokazne vježbe.

U procesu spašavanja učestvovalo je deset momaka i djevojaka, članova Kluba, iz Federalne službe spašavanja s visina, općinske Službe za spasavanje s visina Općine Centar, koji su se spuštali od stubova do korpi u kojima su „zaglavljeni“ skijaši.

Za vježbu je angažirano oko dvadeset spasavalaca, markiranata, pratećeg osoblja, kola hitne pomoći s Kupresa.

Mještani Kupresa kao i gosti hotela na Kupresu su posmatrali vježbu i dobili besplatnu lekciju spašavanja skijaša sa zaglavljenih žičara.

Grbo je zahvalio i bračnom paru Grabovac koji su ih ugostili u svom toplom porodičnom domu, te su učesnicima vježbe ponudili smještaj, domaću hranu i toplu ljudsku riječ.