BiH
3

Na komemoraciji u Srebrenici se očekuje obraćanje 15 zvaničnika

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20 godina od stradanja srebreničkih Bošnjaka Ćamil Duraković rekao je da bi na komemoraciji u Potočarima 11. jula trebalo da se obrati 15 zvaničnika.

Duraković je rekao da je 85 inostranih delegacija najavilo prisustvo komemoraciji, koja će početi u 10.30 sati.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je u bivšoj Fabrici akumulatora, koja je u sastavu Memorijalnog centra, dok će nakon 12.00 sati u sakralnom dijelu biti obavljen vjerski obred i ukop posmrtnih ostataka 136 identifikovanih osoba.

Duraković, koji je načelnik opštine Srebrenica, pozvao je građane da poštuju instrukcije Organizacionog odbora i policije da bi se izbjegle velike gužve i zastoji u saobraćaju, jer se očekuje oko 50.000 posjetilaca.

"Učesnici 'Marša mira' koji kreće ujutru iz Nezuka, takođe, treba da se pridržavaju instrukcija da bi sve što je u vezi sa komemoracijom proteklo dostojanstveno", istakao je Duraković.

On kaže da je u kontaktu sa Policijom RS-a i svim bezbjednosnim strukturama zaduženim za obezbjeđenje skupa u Potočarima 11. jula i da su procjene da nema nikakvih prijetnji i da će ova komemoracija proteći mirno i bezbjedno kao što su bile i prethodne.

Organizacioni odbor je konstatovao da su sve pripreme obavljene i da će realizacija programa komemoracije početi sutra polaskom učesnika "Marša mira" iz Nezuka ka Potočarima.