BiH
0

Na komemoraciji u Potočarima veliki broj visokih dužnosnika

NINA
Na sutrašnjoj komemoraciji povodom 10. godišnjice stradanja Bošnjaka u julu 1995. na području Srebrenice bit će prisutne delegacije iz najmanje 15 država.

Očekuje se da će među njima biti predsjednici Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i Srbije Boris Tadić, kao i delegacija Vijeća ministara SCG-a koje će predvoditi Rasim Ljajić.

Najavljen je i dolazak predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića i Albanije Alfreda Moisiua.

Ministri vanjskih poslova doći će iz Turske, Velike Britanije, Nizozemske, Francuske, Švedske, Slovenije, koja je i predsjedavajuća OESS-a, Makedonije i Bugarske.

Sjedinjene Američke Države će predstavljati veleposlanik za pitanje ratnih zločina Pierre Richard Prosper, a Poljsku nekadašnji izaslanik Ujedinjenih naroda Tadeusz Mazowiecki.

Iz međunarodnih organizacija očekuje se dolazak predsjednika Haaškog tribunala Theodora Merona, komesara Evropske komisije zaduženog za proširenje Ollija Rehna i drugih ličnosti.

Na komemoraciji će se sudionicima obratiti više govornika, među kojima se u Sarajevu najavljuje i ministar inostranih poslova Velike Britanije Jack Straw, sudac Meron, izaslanik UN-a, predstavnik SAD-a i drugi.

Tokom komemoracije bit će pokopano 610 identificiranih tijela, od kojih su 607 muškarci i tri žene.

Ukupno je dosad metodom DNK analize identificirano više od 2.000 žrtava srebreničke tragedije. Prema podacima komisije za traženje nestalih FBiH, na području Srebrenice tokom rata stradalo je 8.160 Bošnjaka poslije upada srpskih snaga u tu enklavu.

Imena stradalih Srebreničana bit će postavljena na ulazu u Memorijalni centar u Potočarima.

Komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočari pratit će 600 novinara iz 140 redakcija iz cijelog svijeta.

Za sigurnost je zaduženo nekoliko hiljada policajaca iz oba entiteta, Republike Srpske i FBiH, uz podršku EUFOR-a.