Doktori optužuju Upravu
0

Na Klinički centar u Banjoj Luci se dovode "poslušnici"

FENA
Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske (RS) osudio je danas, kako su naveli, nezakonite aktivnosti i pritiske Uprave Kliničkog centra Banja Luka, koja već duže vrijeme nestručno i neselektivno provodi neosnovane disciplinske postupke protiv doktora medicine koji su zaposleni u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS-u.

Predsjednik banjalučke podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine dr. Milenko Maksić istakao je na pres-konferenciji u Banjoj Luci da su loši personalni odnosi u Kliničkom centru Banja Luka, da se dovode "poslušnici“ na rukovodeća radna mjesta, a iznio je i primjedbe na način da su se i pojedini prethodni pretpostavljeni odnosili prema njima.

Samo u posljednje dvije godine uprava Kliničkog centra Banja Luka pokrenula je disciplinske postupke protiv više od šest doktora medicine, od kojih ni u jednom od slučajeva nije utvrđena stvarna osnovanost za vođenje disciplinskog postupka, ni konkretna odgovornost doktora za težu povredu radne dužnosti.

Maksić je rekao da će se, i pored svega, maksimalno boriti da ova najveća bolnica u RS-u opstane.

Ovaj sindikat zahtijeva od uprave Kliničkog centra da u svom radu konačno počne da poštuje zakone i bez odgađanja prestane s pritiskom na pojedine doktore na osnovu ličnih interesa ili animoziteta, jer, kazao je Maksić, ljekari odlaze sve više iz RS-a.

Doktor Neno Dobrijević, kardiolog Klinike za kardiovaskularne bolesti banjalučkog Kliničkog centra, koji je oslobođen odgovornosti da je prekršio radnu obavezu, najavljuje povratak na posao, ali i dodaje da od rukovodnih organa nije pozvan da se o tome razgovora.

"Vratit ću se na kliniku za kardiovaskularne bolesti iako su mi javno izrečene prijetnje, potpuno nepotrebno od direktora Kliničkog centra Banja Luka", rekao je Dobrijević, koji smatra da je mogući razlog za to i ishod ovog slučaja.

Ističe da je mogao očekivati takav rasplet, ali žali što je bio disciplinski tužen samo zato što je savjesno radio svoj posao, spašavao život ljudi.

"Očigledno je postojala neka vrsta plana da se pozovem na disciplinsku odgovornost, jer nisam šutio na sve što se dešava", kazao je Dobrijević, izrazivši sumnju da je sve unaprijed bilo pripremljeno da bude premješten iz Kliničkog centra ili čak i da dobije otkaz.

Rukovodioci Klinike za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra suspendirali su ovog interventnog kardiologa i zabranili mu da radi operacije kateterizacije srca, jer je, kako su tvrdili, 24. januara izvršio dvije operacije, a da o tome prethodno nije obavijestio dežurnog ljekara.

Advokat Milan Romanić, branilac dr. Dobrijevića, ističe da ova oslobađajuća odluka disciplinske komisije nije pravosnažna, ali smatra da ovo liči na diskriminaciju i mobing zbog čega će podnijeti tužbu sudu i tražiti odštetu.

Ponovio je da Dobrijević radi 55 posto operacija od četiri doktora koji rade na istoj klinici.