BiH
2

Na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju urađena Nissenova fundiplikacija

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) u toku ove godine urađen je veliki broj laparaskopskih operativnih zahvata koji ranije nisu rađeni.

Posljednja u nizu operacija je Nissenova fundiplikacija, koja je urađena pacijentici starijoj od 60 godina. Postoperativni tretman u bolnici trajao je dva dana, a pacijentica se osjeća dobro, te je puštena na kućno liječenje.

Šef Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju mr.sc.dr. Jusuf Šabanović kazao je da su laparaskopski operativni zahvati manje invazivni, te nose manje mogućnosti komplikacija, a post operativni oporavak i boravak u bolnici traje kraće.

"Nissenova fundiplikacija je jedna u nizu operativnih zahvata, koje ranije nismo radili. Ta metoda se koristi kod hijetalne hernije, što je često oboljenje danas. To je pojava kad se želudac provlači iz trbušne u grudnu duplju. Pacijenti imaju jake bolove, kiselina iz želuca ide ka jednjaku i oštećuje jednjak, te ako se na vrijeme ne sanira, može doći do karcinoma jednjaka, zbog čega je od velikog značaja prevencija", istakao je mr.sc.dr. Šabanović.

"Veliki broj operacija sad se radi laparaskopski, a pacijenti se lakše odlučuju na operaciju, jer su i mogućnosti za post operativne komplikacije manje", saopćila je Služba za odnose s javnošću KCUS-a.