BiH
119

Na KCUS-u nema korupcije: Na etičku liniju za osam mjeseci stiglo 15 nepotpunih prijava

Piše: E. F.
Press konferencija (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Press konferencija na KCUS-u (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Uposlenici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu tokom proteklih osam mjeseci, odnosno od otvaranja etičke linije za anonimnu prijavu korupcije u julu mjesecu, zaprimili su svega 15 prijava, a sve su bile nepotpune.

Prema podacima KCUS-a, u proteklih osam mjeseci zaprimljeno je pet prijava koje se odnose na personalne nepravilnosti u zapošljavanju, dvije kada je u pitanju nanošenje štete instituciji, šest prijava za koruptivne radnje te jedna prijava za zloupotrebu položaja.

Na današnjoj prezentaciji rada etičke linije, kako je pojasnila Lejla Dumanjić, rukovoditeljica Sektora općih pravnih i kadrovskih poslova KCUS-a, po svakoj zaprimljenoj prijavi je provedena procedura po etičkoj liniji tj. preliminarna analiza, te je ostvaren kontat sa prijaviteljima, a svakom je proslijeđen odgovor o rezultatima prijave.

Sve prijave nepotpune

Odgovor je da odgovora nema. Naime, kako je Klix.ba saznao iz ove institucije, do mjeseca novembra na ovu etičku liniju je stiglo 12 prijava, a sve su odbačene zbog njihove nepotpunosti. Sudeći prema informacijama sa press konferencije, sa tri novopristigle se desilo isto. No, u KCUSU tvrde da su sve prijave obrađene.

Prema njihovim tvrdnjama, građani zapravo ne daju dovoljno informacija kada je riječ o prijavama te da je tako u svih 15 slučajeva. To potvđuje i odgovor na novinarsko pitanje da li je ikada neki medicinski radnik sankcionisan zbog prijave po ovom osnovu.

"To je interna stvar ove institucije", kazala je Dumanjić.

U najvećoj mjeri su, kako smo saznali od Bojana Bajića, predstavnika Net Consultinga u projektu etička linija, prijavljivane nepravilnosti prilikom zapošljavanja u ovu instituciju ili radnih odnosa unutar nje.

Također je prijavljivana i korupcija, ali bez potrebnih detalja. Naime, u jednoj od prijava stajalo je “Na očnoj klinici ima korupcije“.

Mito slučaj za Tužilaštvo

U ovoj instituciji kažu da takvi navodi nisu dovoljni za bilo kakvo postupanje. Naime, u prijavi se mora navesti tačno vrijeme i mjesto onoga što je predmet prijave i bar jedna osoba koja je učesnik iste. Bez toga, kažu u Net Consaltingu, koji zajedno s KCUS-om radi na ovoj etičkoj liniji, nije moguće izvršiti istražne radnje.

Ukoliko se pojedinac žali, recimo na traženje mita, kažu kako to opet nije u nadležnosti KCUS-a.

"Ukoliko neko prijavi mito protiv konkretne osobe i to prijavi i potpiše, takva se prijava šalje tužilaštvu koje dalje postupa po tom osnovu. Osoblje KCUS-a takvo nešto ne smije komentirati niti istraživati, jer je to ozbiljno krivično djelo i jer bi u tom slučaju ometalo istragu tužilaštva", kazao je Bajić.

Na novinarsko pitanje da li je ikada neki medicinski radnik sankcionisan zbog prijave po ovom osnovu Dumanjiće je kazala kako je to interna stvar KCUS-a. Postavlja se jasno pitanje, zašto je onda etička linija uopće potrebna kada se sve nepravilnosti ionako mogu prijaviti Tužilaštvu, odnosno policijskim organima.

Apel građanima

Sa KCUS-a ipak apeluju da građani koriste etičku liniju i da ponude detaljne informacije po kojima se može postupati.

"Apelujemo na sve one koji žele koristit ovu liniju da pročitaju uputstvo za upotrebu i čuvaju svoj kod kako bi mogli pratit tok prijave. Također, molimo da učestvuju u dvosmjernoj komunikaciji sa istražiteljem u vezi sa slučajem koji prijavljuju jer će i dalje ostati anonimni", kazala je Dumanjić.

Nenad Vanis je s druge strane ustvrdio kako nijedna prijava ne može ostati neprovjerena i neće se moći staviti pod sto. No, današnja analiza rada etičke linije nije to pokazala.