BiH
0

Na KCUS-u druženje s oboljelim od Parkinsonove bolesti

FENA
Druženje s pacijentima oboljelim od Parkinsonove bolesti upriličeno je danas u Neurološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

Druženje pacijenta i ljekara s Neurološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo organizirano je povodom obilježavanja Svjetskog dana Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest je bolest s poremećajima pokreta te jedna od najčešćih neurodegenerativnih bolesti današnjice.

"Radi se o oboljenju koje je neurodegenerativnog karaktera te je dugotrajno, progresivno oboljenje", izjavila je na pres-konferenciji direktorica Neuropsihijatrijskih disciplina KCUS-a prof. dr. Azra Alajbegović.

Rano otkrivanje Parkinsonove bolesti i rana intervencija je izuzetno važno da bi se usporila progresija simptoma te olakšao svakodnevni život bolesnika.

Suština problema kod Parkinsonove bolesti, ističe Alajbegović, je disbalans koji nastaje između supstanci u mozgu.

Što se tiče oboljelih od Parkinsonove bolesti u BiH, šefica Neurološke klinike KCUS-a prof. dr. Jasminka Dželilović-Vranić, kazala je da se ne može govoriti o decidnom broju oboljelih.

"Međutim, prema podacima kojima raspolaže Klinički centar radi se oko hiljadu oboljelih od ove bolesti", kazala je Dželilović-Vranić, te dodala:

"Porodica može puno pomoći bolesniku kako bi se oslobodio depresije, osjećaja ljutnje te osjećaja neugode zbog ovisnosti o drugim ljudima, naglašavajući da ovo nije bolest od koje se umire".

U svijetu od Parkinsonove bolesti boluje danas oko 6,6 miliona ljudi, a do 2040. taj broj bi se mogao udvostručiti, pretpostavke su doktora iz ove oblasti medicine.