BiH
25

Na jesen i zimu može se očekivati pristizanje migranata i u BiH

Piše: Er. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
U slučaju masovnog priliva migranata u BiH Služba za poslove sa strancima nadležna je samo za neke segmente postupanja. Da bi se efikasno riješila migrantska kriza potrebna su značajna novčana sredstva i koordiniran odgovor niza nadležnih institucija i agencija u BiH.

Iz Službe za poslove sa strancima ističu da smo svjedoci da je u posljednje vrijeme došlo do intenzivnog korištenja Zapadno Balkanske rute od strane migranata koji nakon prelaska tursko-grčke granice, preko Grčke, Makedonije i Srbije, kreću prema Mađarskoj, što je utjecalo na masovan priliv migranata u zemlje regiona, prvenstveno u Srbiju sa kojom BiH graniči, a što se reflektovalo i na sigurnosnu situaciju u toj zemlji.

"Aktueliziranje Zapadno balkanske rute u posljednje vrijeme dovelo je i do odgovora mađarskih vlasti u smislu izgradnje zaštitne ograde na svojoj granici sa Srbijom, kako bi spriječili migrante da ilegalno ulaze u Mađarsku i shengen prostor. Sa druge strane je evidentno da je u posljednjih tridesetak dana stanje po pitanju migranata u zemljama regiona, prvenstveno Makedonije i Srbije kulminiralo, jer hiljade ljudi svakodnevno pristižu u ove zemlje, gdje izazov prije svega predstavljaju smještajni kapaciteti za ova lica, njihov transport, obezbjeđenje hrane i pića, medicinske njege, pružanje pravne pomoći, dok se sa druge strane nameće pitanje održavanja javnog reda i mira, sprječavanje kulminacije sukoba sa lokalnim stanovništvom, te sprječavanje krivičnih djela", rekli su iz Službe za poslove sa strancima.

Dodaju da se može očekivati i pristizanje migranata u našu državu imajući u vidu da su mađarske vlasti u potpunosti izgradile zaštitnu ogradu cijelom dužinom granice sa Srbijom, da su rasporedile dodatne policijske i vojne snage na granicu u cilju zaštite i da su izmijenile zakonske odredbe prema kojima se za ilegalan prelazak granice mogu izreći i zatvorske kazne.

"Uzimajući u obzir da val migranata i dalje masovno pristiže u region, prvenstveno Srbiju kao glavnu tačku izlaska prema Mađarskoj, kao i nadolazeću jesen i zimu kada ćе kretanje migranata biti otežana zbog vremenskih uslova te ćе postojati potreba njihovog smještaja i zbrinjavanja, može se očekivati da bi isti mogli početi pristizati i u BiH", kazali su iz Službe za poslove sa strancima.

Kada govorimo o prevenciji iz Služba za poslove sa strancima ističu da nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji imajući u vidu i tada izražen problem kretanja migranata kroz zemlje regiona i njihovo prisustvo u Srbiji, da je Služba donijela Operativni plan koji je predvidio kontinuirano preduzimanje niza pojačanih aktivnosti i mjera Službe na prevenciji i sprječavanju ilegalnih migracija jer su postojale određene procjene da bi taj momenat mogao utjecati na izmjenu kretanja ruta migracija preko teritorije BiH.

"Sa druge strane, novonastala situacija u regionu i procjene da postoji mogućnost otvaranja rute kretanja migranata preko teritorije BiH, rezultirala je donošenjem novog Operativnog plana Službe usmjerenog na prikupljanje operativnih saznanja i informacija bitnih sa aspekta identifikovanja mjesta pogodnih za ulazak migranata u BiH, tranzita kroz BiH, te lica interesantnih sa aspekta krijumčarenja ljudi. Služba је uložila dodatne napore da dovoljan broj inspektora za strance potrebnih za provođenje navedenih aktivnosti privremeno rasporedi na područja koja graniče sa Crnom Gorom i Srbijom gdje su operativne aktivnosti provođene u periodu od 24. do 28. septembra 2015. godine. Sva prikupljena saznanja i informacije o ovoj problematici su pravovremeno dostavljena Tužilaštvu BiH, OSA-i, svim policijskim agencijama te UIO, na znanje i dalje postupanje", rekli su iz Službe za poslove sa strancima.

Naglašavaju da je Služba za poslove sa strancima također inicirala i regionalnu saradnju, gdje su predstavnici Službe i predstavnici Granične policije BiH u cilju sagledavanja trenutne situacije u Srbiji u vezi masovnog priliva migranata, odgovora nadležnih organa, upoznavanja sa načinom rada te izazovima i problemima sa kojima se susreću prilikom provođenja mjera iz svoje nadležпosti, u periodu od 26. do 28. augusta boravili u službenoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

"Sagledavanje situacije u Srbiji je rezultiralo i određenim prijedlozima za pripremu i rješavanje ove problematike, upućenih Ministarstvu sigurnosti", rekli su iz Službe za poslove sa strancima.

Ministarstvo sigurnosti BiH i Koordinaciono tijelo u oblasti migracija i azila u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, na osnovu zaključka Vijeća ministara BiH sa 20 sjednice na kojoj је razmatrana migrantska kriza u regionu, sačinili su Informaciju o procjenama i mogućnostima Bosne i Hercegovine u vezi izbjegličke krize u regionu i EU uz plan mjera, a koju je Vijeće ministara BiH usvojilo.

"Jednom od mjera iz navedenog Рlana zadužena је Služba za poslove sa strancima da pripremi Operativni plan djelovanja po pitanju saradnje i koordinacije aktivriosti izmedu Ministarstva sigurnosti, OSA -e, SIPA-e, Granične policije BiH, entitetskih i kantonalnih MUP-a te Policije Brčko Distrikta, u slučaju masovnog priliva migranata/izbjeglica. U cilju realizacije navedenog, Služba је zakazala održavanje radnog sastanka sa predstavnicima navedenih institucija i agencija", dodaju iz Službe.

Posebno ističu da je Služba za poslove sa strancima u slučaju masovnog priliva migranata, nadležna za samo neke segmente postupanja, te da bi za efkasno rješenje migrantske krize bila potrebna značajna novčana sredstva te koordiniran odgovor niza drugih nadležnih institucija i agencija BiH, entiteta, lokalne zajednice, nevladinih i humanitarnih organizacija, UNHCR-a, IOM-a, Evropske komsije.

"U tom smislu bilo bi neophodno tehnički i kadrovski ojačati Službu za poslove sa strancima, posebno u segmentu njenih operativnih kapaciteta inspektora za strance, kao i u dijelu analize prikupljenih podataka te koordinacije aktivnosti sa drugim agencijama za provedbu zakona u BiH", zaključuju iz Službe za poslove sa strancima.