BiH
0

Na Jahorini idealni uslovi za skijanje

SRNA
Visina snijega na Jahorini danas dostiže 65 centimetara i uslovi za skijanje na uređenim i obezbijeđenim ski-stazama su idealni.

U pogonu je vertikalni transport koji radi od 09.00 do 16.00 časova osim na stazi Skočine, ali bi uskoro i ona trebalo da bude otvorena za skijaše i snoubordiste.

"Članovi Gorske službe spašavanja svakodnevno su na ski-stazama koje su uređene i idealne za skijanje", rekao je Srni šef službe Miroslav Kalem i dodao da se Gorska služba maksimalno trudi da uredi staze kako bi skijaši uživali u skijanju.

Sistem osnježavanja, navodi Kalem, besprijekorno funkcioniše, iako je riječ o probnom pravljenju vještačkog snijega.

Prema njegovim riječima, sve jahorinske staze odlično su obezbijeđene u skladu sa propisanim ski-standardima, staze su propisno obilježene i obezbijeđene mrežama na kritičnim mjestima gdje bi se moglo dogoditi izlijetanje skijaša sa staze.

On je istakao da o bezbjednosti skijaša veoma profesionalno i stručno brine Gorska služba spašavanja koja je na stazama do sada imala 70 puta intervencija. Riječ je o uobičajenima povrede koje se dešavaju na skijalištima - prelomi ruku i nogu, istegnuća ligamenata i iščašenja ramena.

Na Jahorini danas preovladava sunčano vrijeme uz temperaturu od minus sedam stepeni Celzijusa.