BiH
0

Na izgradnji Bosmala u novembru realizovano 1,3 miliona dolara

NINA
Građevinske firme koje rade na izgradnji Bosmal City Centra u Sarajevu u novembru su realizovale i naplatile 1,3 miliona dolara.

Na izgradnji Bosmal City Centra se trenutno nalazi oko 50 različitih kompanija koje finaliziraju radove na prvom kondominijumu na Balkanu. Najviše radnika radilo je, zapravo, na montiranju i postavljanju fasade, čija ukupna površina iznosi 36.000 kvadratnih metara.

"Bosmal City Center ovih dana poprima konačni izgled, jer je u potpunosti završena fasada na kuli B, a ubrzano se obavljaju fasadni radovi na kuli A. Sa zatvaranjem zgrade počelo je i montiranje sofisticirane hi-tech opreme, te je proradio i jedan lift finske kompanije KONE. Montiran je i heliodrom na kuli B", izjavio je Nijaz Šabanović, generalni direktor Bosmala, te dodao da su u Bosmalu izuzetno zadovoljni dinamikom radova.

Jedini problem iskrsnuo je s luksemburškom firmom Guardian Luxguard, koja nije na vrijeme tuzlanskoj firmi Alpamm isporučila super neutral 63 kaljeno staklo. Nakon prvobitnih nesporazuma, Guardian je obećao isporuku stakla kakvo je potrebno za ugradnju na Bosmal City Centeru i ono bi trebalo stići u decembru.

Paralelno s ovim radovima postavlja se i strukturalna staklena fasada na poslovnom dijelu objekta, plavo-zelene boje.

Zanimljivo je napomenuti i to da je njemačka firma STO Bosmal City Center proglasila objektom mjeseca novembra. U obrazloženju se navodi kako je "BCC izuzetno uspješan i impozantan objekt, čija izgradnja svijetu daje do znanja da se Bosna i Hercegovina nakon teških godina priključuje Evropi".

U novembru se nastavljaju radovi na završetku fasade i uređenju unutrašnjih prostora.