BiH
0

Na Ivan-Sedlu svečano obilježen Dan ustanka naroda BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U sklopu obilježavanja 72. godišnjice ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu, danas je na Ivan-sedlu upriličena centralna proslava za Kanton Sarajevo i Hercegovačko-neretvanski kanton, a čiji su sudionici još jednom ukazali na značaj njegovanja antifašističkih tekovina za izgradnju prosperitetnije budućnosti države Bosne i Hercegovine, svih njenih građana i naroda.

Sudionicima svečanosti obratili su se predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Hadžići Fadil Šehić i pomoćnik općinskog načelnika Hadžića Ifet Koro, a uime gostiju pozdrave i čestitke u povodu obilježavanja značajnog datuma uputio je predsjednik udruženja antifašista Makarske (R. Hrvatska) Tonči Pivac.

Poručili su kako djelovanje s pozicija antifašizma podrazumijeva stalni angažman na suzbijanju retrogradnih pojava koje i danas opterećuju društvenu zbilju i odnose u Bosni i Hercegovini i šire.

Na skupu je pročitan i telegram podrške koji je uz čestitke u povodu Dana ustanka uputio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, kao i poruke podrške udruženja koja baštine antifašističke tradicije iz zemalja okruženja.

Kako je Feni kazao potpredsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a (SABNOR) Kantona Sarajevo i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo, svečano obilježavanje Dana ustanka naroda BiH počelo je polaganjem cvijeća ispred spomen-česme Prve proleterske brigade i Spomen-obilježja 29. hercegovačke divizije na Ivan-sedlu te intoniranjem državne himne i odavanjem počasti borcima antifašistima i svim žrtvama fašizma.

Manifestacija u povodu obilježavanja Dana ustanka naroda BiH - 27. jula 1941. godine, koja j protekla u dostojanstvenoj atmosferi, okupila je predstavnike boračkih udruženja koja baštine tradicije odbrambeno-oslobodilačkih ratova 1941-1945. i 1992-1995., kao i predstavnike vlasti u BiH, među kojima i izaslanstvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, te veliki broj građana, pobornika antifašističkog djelovanja, zvanica i gostiju.

Bila je to prilika za još jedno podsjećanje na značaj njegovanja antifašističkih i civilizacijskih vrijednosti - čovjekoljublja, slobode i zajedništva, te evociranje sjećanja na jedan od najznačajnijih datuma u historiji bh. naroda i građana.

U sklopu manifestacije upriličeno je i takmičenje u streljaštvu, koje je okupilo 200 sudionika, te bogat kulturno-umjetnički program uz sudjelovanje kulturno-umjetničkih društava - "Ivan-planina" iz Tarčina i "Preporod" iz Konjica.

Nositelji aktivnosti na organiziranju proslave u povodu obilježavanja 72. godišnjice ustanka naroda BiH su kantonalni SABNOR Sarajevo i UABNOR-i općina Hadžići i Konjic.