BiH
0

Na Ilidži počeo Prvi susret mladih gradova centralne i jugoistočne Evrope

FENA
Na Ilidži kod Sarajeva jutros je počeo "Prvi susret mladih gradova centralne i jugoistočne Evrope", kojima će u naredna četiri dana domaćin biti Grad Sarajevo.

Mladi učesnici iz Atine, Beča, Beograda, Ljubljane, Nikozije, Podgorice, Sarajeva, Sofije, Tirane i Zagreba razmijenit će ideje i iskustva u različitim oblastima i uspostaviti međusobnu suradnju.

Skup je organiziran u skladu sa zaključcima prošlogodišnje, 10. konferencije Unije glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope, koja je održana u Sarajevu.

"Sarajevo dvije godine uzastopno okuplja ono najbolje što ovaj region ima. Na taj način ovaj grad ne samo geografski nego i organizaciono, ali i suštinski, postaje stjecište progresivnih inicijativa u regionu", kazala je na otvaranju ovog skupa gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Ona je naglasila da je Sarajevo idealno mjesto za okupljanje i susrete mladih regiona, "da se druže, razmjenjuju informacije, plasiraju svoje ideje te ih iz Sarajeva i preko Sarajeva realiziraju". Predložila je da Sarajevo bude sjedište neke vrste sekretarijata mladih Unije glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope.

Uime Nađe Lutvikadić, predsjednice Komisije za koordinaciju pitanja mladih Vijeća ministara BiH, mladima je dobrodošlicu poželjela Dženana Ibišević.

"S ponosom možemo reći da ste došli u prijestolnicu Evrope u kojoj ćete u danima susreta definirati osnovne smjernice za mlade te zaključiti da grad Sarajevo treba imati omladinski edukativni centar jugoistočne Evrope, koji će biti okosnica nove budućnosti", riječi su iz obraćanja Dženane Ibišević.

Skup mladih je organiziran u pet sesija. Teme su: "Obrazovanje mladih – preduvjet za aktivnu participaciju u društvu", "Komparativne prednosti mladih", "Društvena anomija među mladima u kontekstu poslijeratnog pomirenja i globalizacije", "Uspostavljanje obrazovne, kulturne i turističke pokretljivosti mladih" te "Određivanje instrumenata za ostvarivanje utjecaja na društvene procese".