Suđenje Karadžiću
0

Na Ilidži boravili "arkanovci" i "šešeljevci"

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Bivši predsjednik opštine Ilidža Neđeljko Prstojević potvrdio je danas na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da su 1992. godine na ilidžanskom području boravile paravojne trupe, među kojima su bili "arkanovci" i "šešeljevci".

Prstojević je kao svjedok optužbe objasnio da je na područje Ilidže 12. maja došla manja grupa Željka Ražnatovića Arkana, ali da Ražnatović nikada nije bio tamo. On je posvjedočio da je Srpska radikalna stranka na Ilidži osnovana u julu 1992. godine, te da ih je Šešelj dva puta obišao, uz napomenuo da je on tokom prve posjete primio lidera radikala u zgradi opštine.

Prstojević je rekao da u aprilu paravojnih trupa nije bilo na području opštine, ali da je 12. maja došla Arkanova grupa. "U to vrijeme mi smo imali borbe na jugozapadnom frontu. Grupa je došla 12. maja uveče, 13. maja me posjetila u Kriznom štabu, a 14. maja smo imali strahovit napad na Ilidžu, oni su se borili, a onda su otišli", ispričao je svjedok.

Napominjući da su svi dobrovoljci, pojedinačno i u grupama, bili dio Vojske Republike Srpske ili MUP-a, Prstojević je naznačio da su "svi morali da se stave pod vojnu komandu", ali i da su te formacije "težile neposlušnosti".

Svjedok optužbe pomenuo je i da je na Ilidži kratko boravila paravojska "nekog Bokana", koja nije učestvovala u borbama, kao i da su se u decembru pojavili, kako je rekao, i "zvornički četnici".

Glavni pretres nastavlja se sutra.