BiH
0

Na Holiday Marketu kafa iz najveće džezve na svijetu

FENA
Vispakova džinovska džezva uvrštena je u jednu od najzanimljivijih turističkih atrakcija, a ''gostovanje'' na trećem Coca Cola Sarajevo Holiday Marketu upotpunit će prazničnu atmosferu u centru glavnog grada BiH.

U subotu, 28. decembra, bit će upriličena degustacija Zlatne džezve - prave bosanske kafe iz najveće džezve na svijetu.

Džezva je prvi put isprobana u Mostaru prije devet godina, kada je za samo nekoliko sati uspostavljen svjetski rekord u "pečenju i ispijanju" 650 litara ili 8.000 fildžana bosanske kafe, što je bilo dovoljno za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda.

Nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika, a do sada je kafu iz ove džezve probalo preko 3 miliona ljudi u nekoliko evropskih zemalja.

U nedjelju, 29. decembra, za najmlađe posjetitelje bit će organizirano druženje sa Tiru - Liru maskotom od 11:30 do 16 sati.

Coca Cola Sarajevo Holiday Market zajednička je aktivnost UG Zona unaprijeđenog poslovanja - ZUP Baščaršija i Fondacije Sarajevo Navigator, nastala pod okriljem USAID - Sida Firma Projecta, u sklopu kojeg su i ZUP Baščaršija i Sarajevo Navigator koordinatori lanca vrijednosti.

Realizacija Coca Cola Sarajevo Holiday Marketa ne bi bila moguća bez podrške Grada Sarajeva, koji je pokrovitelj Marketa, ali ni bez podrške Ambasade Kraljevine Norveške.