BiH
0

Na hadž odlazi 1.025 hodočasnika iz BiH

FENA
Posljednje pripreme za ovogodišnji odlazak 1.025 hodočasnika iz BiH na hadž - u Meku i Medinu privode se kraju.

Oni će hadž obaviti u organizaciji Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Na hadž će iz naše zemlje putem turističkih organizacija, a pod supervizijom Ureda putovati još 58 hadžija putem Biss toursa iz Zenice i 50 hadžija putem Merkez oila iz Novog Travnik, navodi MINA.

Po riječima šefa Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice BiH Nezima ef. Halilovića, muderisa, sve pripreme u Kraljevini Saudijskoj Arabiji su već završene, a ovih dana privode se kraju i redovni sastanci s hodočasnicima po svim muftijstvima.

Na tim sastancima širom BiH svi hodočasnici su upoznati o osnovnim propisima ovog obreda i o svim tehničkim i zdravstvenim aspektima putovanja.

Ove godine poseban akcent je stavljen na instrukcije o tome kako da hadžije osiguraju da budu popisani na predstojećem popisu stanovništva, jer će u vrijeme popisa u BiH oni biti u Medini i Meki.

Ured za hadž je zajedno s atašeom za vjerska pitanja pri Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije organizovao cjelodnevnu edukaciju vodiča i medicinskog osoblja koji će ove godine biti na usluzi našim hadžijama tokom putovanja.

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Medinu hodočasnici lete u dva aviona u utorak, 1. oktobra, treći i četvrti avion za Medinu je 2.oktobra, a peti avion polijeće 3. oktobra iz Sarajeva.

Odlazak na hadž u Meku i Medinu u vrijeme Kurban- bajrama je najveće muslimansko hodočašće. Hadž je jedan od temelja islama i zbog toga je obavezno jedanput obaviti hadž, ako je osoba u mogućnosti.