BiH
38

Na grobu Gavrila Principa: Predivno je što ćemo umjesto pucnjeva večeras slušati muziku

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Ja sam jugoslavenski nacionalista koji teži ka ujedinjenju svih Jugoslovena i nije mi važno kako će se država zvati, ali mi je važno da bude slobodna od Austrije", citirao je riječi Gavrila Principa sa suđenja predsjednik SPKD Prosvjeta Savo Vlaški na groblju "Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo" u naselju Ciglane u Sarajevu.

Rukovodstvo, stipendisti i članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Sarajevo danas su položili vijenac na Spomen kapelu Gavrilu Principu i ostalim atentatorima "Mlade Bosne".

"Okupili smo se da odamo poštu mladim ljudima koji su svoje živote dali za slobodu i jedinstvo svoje zemlje. Poručio bih mladim generacijama da historiju trebaju pamtiti i obilježavati. Poslije 100 godina mi živimo u slobodnoj zemlji i predivno je to što ćemo umjesto pucnjeva večeras slušati Bečku filharmoniju", rekao je Vlaški na današnjem okupljanju.

Dodao je da je to najbolji način kako se na osnovu loših historijskih događaja gradi svjetlija budućnost.

Milica Kajević, predsjednica Udruženja "Mis Irbi", nam je ispričala da se uvijek okupljali 28. juna, na Vidovdan.

"Dolazili smo ispred SPKD Prosvjeta, kao članice Kluba žena 'Mir Irbi'. Kada dođemo na njen grob, odamo poštu i Vidovdanskim herojima. Poštujem ove mlade ljude koji su bili intelektualci, revolucionari i obrazovani i veliki prijatelji, utopisti i htjeli su da mijenjaju svijet, nisu bili svjesni mogu li to oni ili ne mogu, ali treba im odati priznanje", rekla je Kajević za Klix.ba.

Danas je na spomen ploču ostavljeno nekoliko vijenaca i buketa cvijeća, a veliki broj turista je došao obići spomen ploču i Principov grob.