Potpisan sporazum u Sarajevu
0

Na groblju Vlakovo bit će uređena Aleja veterana

FENA
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) Nedžad Ajnadžić i direktor KJKP 'Pokop' Nuko Grebović potpisali su u utorak Sporazum o sufinansiranju Projekta uređenja Aleje veterana na groblju Vlakovo.

Za realizaciju tog sporazuma Ministarstvo za boračka pitanja KS-a izdvojit će 835.000 KM, a njegovu provedbu pratit će KJKP 'Pokop'.

"Važan zadatak za Ministarstvo boračkih pitanja je završetak radova na uređenju Aleje veterana na Vlakovu, a koja je projektovana zbog potrebe sahranjivanja preminulih veterana odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina", rekao je ministar Ajnadžić.

Dodao je da je taj projekt dobar početak da na jednom mjestu sahranjujemo i klanjamo dženaze onima koji su imali veoma važnu ulogu u odbrani BiH.

Na toj lokaciji predviđeno je 840 ukopnih mjesta na oko 10.000 metara kvadratnih za sahranjivanje pripadnika svih religija, kao i ateista.

Riječ je o urbanističko-pejzažnoj cjelini koja će u konačnici izgledati kao "spomen-park". Za potrebe ispraćaja i sahrana, te pristupa grobnim mjestima, saobraćajnica unutar Aleje je u obliku ljiljana i nadovezuje se na transverzalu, a za potrebe polaganja vijenaca za obilježavanja značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata na istočnoj strani, nakon ulaza u groblje "Vlakovo", nalazi se obelisk koji je izgrađen u fontani, a koji se iznad vode izdiže deset metara.

Prema riječima ministra Ajnadžića ni taj prostor neće biti dovoljan, s obzirom na stepen mortaliteta, pa je ovom prilikom najavio da se planiraju započeti razgovori za izgradnju nove aleje na nekoj drugoj lokaciji, saopćila je Pres služba KS-a.