BiH
0

Na Grbavici uskoro počinje izgradnja župne crkve

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U župi Svetog Ignacija Lojolskog, u sarajevskom naselju Grbavica, uskoro bi trebala započeti izgradnja župne crkve i pastoralnog centra, jer je ovih dana konačno dobijena građevinska dozvola.

Ova župa, koja je povjerena isusovcima, jedino je područje njihove prisutnosti u Bosni i Hercegovini i broji oko 600 vjernika, od kojih je većina penzionera, a mnogi su bez posla i slabijeg materijalnog stanja. Župa je osnovana 27. jula 1979. godine za potrebe vjernika u tom dijelu grada, a od samog osnutka nije imala odgovarajućih prostorija za vršenje svoje pastoralne djelatnosti.

Kako u vrijeme komunizma nije bilo moguće dobiti lokaciju za izgradnju župne crkve i pastoralnog centra, dosadašnje djelatnosti odvijale su se te se još uvijek odvijaju, u prijašnjoj automehaničarskoj radionici u podrumu kuće koja je pretvorena u kapelicu, a rad s djecom i mladima u skromnim i skučenim prostorima isusovačke kuće.

Nakon deset godina traženja lokacije, napokon je 2009. godine dodijeljena urbanistička dozvola, tj. lokacija za izgradnju župne crkve i pastoralnog centra, a ovih dana konačno je dobijena i građevinska dozvola,

Na konkurs za izgradnju župne crkve i pastoralnog centra stiglo je ukupno šest prijava, od kojih je prihvaćen izvođač radova EURO ING d.o.o. Sarajevo, članica kompanije MILOS GROUP, sapćeno je iz KTA BK BiH.