BiH
0

Na granici Srbije i BiH uhapšen Zdravko Tolimir

FENA
Zdravko Tolimir, desno; Foto: AP
Zdravko Tolimir, desno; Foto: AP
Haški optuženik Zdravko Tolimir uhapšen je danas na granici BiH i Srbije, nezvanično se saznaje. U MUP RS-a nisu mogli ništa da kažu o ovoj informaciji, ali su beogradski mediji objavili da je riječ o Tolimiru, najtraženijem optuženiku poslije Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Tolimir je od Haškog tribunala optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

U optužnici se navodi da je Zdravko Tolimir bio pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost Glavnog štaba Vojske RS-a. Na tom položaju Zdravko Tolimir je bio jedan od sedam pomoćnika komandanta koji su bili neposredno odgovorni komandantu Glavnog štaba, generalu Ratku Mladiću. Kao pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost Zdravko Tolimir je bio upoznat s planom da se muslimansko stanovništvo istjera iz enklava Srebrenica i Žepa i učestvovao je u sprovođenju tog plana, kako je izloženo u optužnici. Tereti se za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na osnovu individualne krivične odgovornosti.

Da je na granici Srbije i BiH, na teritoriji RS-a, uhapšen jedan haški optuženik, potvrdio je za B92 Rasim Ljajić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, Rasim Ljajić, nije mogao da precizira o kom optuženiku je riječ, ali je rekao da nije riječ o Ratku Mladiću. Zajednička akcija policije Srbije i Republike Srpske počela je danas oko 14.45 i završena je, a optuženi je uhapšen na teritoriji RS-a.

Akcija se dešavala kod Ljubovije, kada je haški optuženik Tolimir nelegalno pokušao da pređe granicu.