BiH
6

Na Gorici počinje izgradnja četiri stambene jedinice za Rome

Klix.ba
U sarajevskom naselju Gorica, na lokalitetu Crnog Vrha, 15. septembra 2015. godine položen je kamen temeljac, čime je i zvanično počela izgradnje dvije lamele sa po dvije stambene jedinice za romske porodice.

Izgradnja se provodi u okviru projekta "Akcija Roma" za podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji Roma u BiH, kroz stambeno zbrinjavanje, društveno-ekonomske mjere sa proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i drugih zainteresiranih grupa.

Projekat finansira Evropska unija s 2,5 miliona eura, uz sufinansiranje lokalnih vlasti s 545.037 eura. U okviru ovog projekta ukupno će biti izgrađene ili obnovljene 152 stambene jedinice za romske porodice na području cijele BiH.

Implementator projekta je humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International u BiH u saradnji sa njemačkom nevladinom organizacijom Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB) za BiH, te romskim udruženjem Kali Sara-Crna Sara.

Općina Centar Sarajevo jedna je od 14 općina koja značajno podržava inkluziju Roma. U implementaciji ovog projekta Općina Centar je učestvovala sa 80.000 KM, te obezbijedila zemlju za izgradnju stambenih jedinica sa svim potrebnim dozvolama.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća Centar doc.dr. Nedžad Ajnadžić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja Općine Centar Osmo Babić, savjetnik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Adil Katica, vijećnik Općinskog vijeća Centar Eso Tucaković, program menadžer EU, Vlado Pandurević, direktorica Hilfswerk Austria International za BiH Suzana Jašarević, direktor organizacije Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB) za Jugoistočnu Evropu Elmir Bojadžić, predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Ljiljana Šarac, te predstavnik Roma Dervo Sejdić.

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da će izgrađeni stanovi biti u vlasništvu Općine Centar, dok će prijedloge za porodice koje će useliti u stanove dostaviti predstavnici romske populacije sa Gorice.

"U ime Općinskog vijeća Centar i načelnika Dževada Bećirevića izražavam posebno zadovoljstvo što učestvujemo u ovako važnom projektu za stambeno zbrinjavanje romske populacije. Ovo radimo prvenstveno zbog dobrobiti društvene zajednice, posebno zbog dobrobiti populacije Roma prema kojoj moramo imati društveni senzibilitet", naglasio je Ajnadžić.

Pandurević je istakao da Evropska unija godinama finansijski podržava projekte posvećene ugroženim populacijama, među kojima su i Romi. Prva faza projekta izgradnje 152 stambene jedinice na području 14 općina u Bosni i Hercegovini planirana je da se okonča do kraja ove godine.

U ime Roma prisutnima se zahvalio Dervo Sejdić, koji je naglasio da do prije 15 godina Romi nisu vjerovali hoće li uopće ostati na Gorici, a danas, zahvaljujući ovakvim projektima, žive u adekvatnim stambenim uslovima.