BiH
0

Na Generalnoj skupštini UN-a BiH bez platforme

Sarajevo-x.com
Redovna, 23. sjednica Predsjedništva BiH održana je jučer u Sarajevu. Na sjednici se raspravljalo o nacrtu platforme za nastup delegacije BiH na predstojećem 62. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku. Nacrt nije usvojen jer je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić bio suzdržan, Nebojša Radmanović glasao protiv, a Haris Silajdžić glasao za.

Ova informacija saopćena je iz kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića, a u istom saopćenju se navodi da nacrt platforme, pored ostalog, sadrži podatke o stanju ljudskih prava u BiH, povratku izbjeglih i raseljenih osoba, saradnji sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine počinjene na tlu bivše SFRJ, kao i pitanje presude Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine, koja je donesena po tužbi za genocid koju je podnijela Bosna i Hercegovina protiv bivše SFRJ (Srbije i Crne Gore), što je bilo sporno za člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića.

Na istoj sjednici Predsjedništvo je odlučilo uputiti pismo Havijeru Solani, visokom predstavniku Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, u vezi sa produženjem angažmana Policijske misije Evropske unije u BiH (EUPM).