Zbog bruceloze
0

Na eutanaziju trenutno čeka 300 grla

FENA
Na području Tuzlanskog kantona ispitivanje na brucelozu obavljeno je na oko 90 hiljada grla sitne stoke i na oko 11 hiljada goveda. Trenutno na eutanaziju čeka oko 300 grla.

S obzirom na to da muslimani za koji dan dočekuju Kurban-bajram, s pres-konferencije koju su u Tuzli održali čelnici ministarstava poljoprivrede i zdravstva te Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo i Udruženja veterinara upućen je apel građanima da klanje kurbana obavljaju po strogo utvrđenim higijenskim principima, te da meso konzumiraju nakon adekvatne termičke obrade.

U posljednjem periodu zabilježen je pad oboljelih od bruceloze na području Tuzlanskog kantona. Tako u novembru na području ovog kantona nije registrovana nijedna osoba oboljela od bruceloze.

Ipak, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Asim Musić napominje da je u ovoj godini veliki broj građana obolio od bruceloze, te da su to u većini slučajeva bile osobe koje su bez sredstava lične zaštite došle u dodir sa oboljelim životinjama.

Za deset mjeseci ove godine Kantonalna uprava za inspekcijske poslove obavila je 594 kontrole, na osnovu kojih je izdato 114 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 113.830 KM.

Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Tuzlanskog kantona Amir Hasić, navodi da su u procesu provođenja mjera suzbijanja bruceloze pojedine instanvce vlasti zatajile. S tim u vezi naveo je federalno ministarstvo poljoprivrede, te općine.