Glasaću za Srebrenicu
5

"Na dodatno kršenje ustava i zakona odgovorimo još masovnijom registracijom"

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" osudila je ponašanje službenika Policijske stanice u Srebrenici koji od petka, 27. jula, građanima Srebrenice, nesrpske nacionalnosti ograničava Ustavom BiH garantovano pravo na imovinu, odnosno pravo raspolaganja sopstvenom imovinom.

Iz inicijative navode da je pored sistematskih kršenja Ustava i zakona BiH te ograničavanja Ustavom garantovane slobode kretanja i izbora prebivališta na teritoriji cijele BiH, MUP RS-a povratnicima ograničio slobodno raspolaganje privatnom imovinom.

Naime, aktivistima Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" koji pružaju pomoć građanima Srebrenice pri prijavi prebivališta obratio se jedan od građana Srebrenice navodeći da su službenici Policijske stanice u Srebrenici odbili Ugovor o podstanarskom odnosu između lica A. J. i Š. A. i to sa obrazloženjem da Š. A. (zakupodavac) nije nastanjen, odnosno nema prebivalište/boravište na prostoru općine Srebrenica, bez obzira na činjenicu da je Š.A. vlasnik 1/1 nekretnine koja je predmet zakupa – odnosno zasnivanja podstanarskog odnosa.

  • Ovaj čin također predstavlja grubo kršenje slobode kretanja roba i usluga čime su Bošnjaci u Republici Srpskoj grubo diskriminirani, navedeno je u saopćenju u nedjelju iz Građanske inicijative.

Aktivisti građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" kontaktirali su službenu osobu putem telefona, koja je dala odgovor da se ovakvo postupanje zasniva na neposrednim usmenim naredbama komandira Policijske uprave Srebrenica - Adisa Cibralića.

Nakon tih saznanja Građanska inicijativa je uputila pisani zahtjev, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama Policijskoj stanici Srebrenica, na ime komandira Cibralića, da potvrdi navode te ukoliko su navodi istiniti, navede zakonski osnov za ovakvo postupanje.

Reciprocitetom, uvođenje ovakvih praksi na teritoriji entiteta značilo bi da osoba sa prebivalištem u Banjoj Luci ne može raspolagati svojom imovinom u Istočnom Sarajevu ili Bijelini.

  • Stoga od nadležnih državnih i entitetskih institucija tražimo da konačno sankcionišu službene osobe koje svojim postupcima ograničavaju slobodu kretanja, slobodu izbora prebivališta i slobodu raspolaganja privatnom svojinom garantovanih Ustavom i zakonima BiH ali i svim evropskim konvencijama, stoji u saopćenju.

Dodaju da ostvarivanje Ustavom i zakonima BiH garantovanih ljudskih prava i sloboda građana ne smije biti ograničeno samovoljom službenika Ministarstva unutrašnjih poslova RS, bilo da je u pitanju ministar ili pak komandir Policijske stanice Srebrenica Adis Cibralić.

  • Građane Srebrenice pozivamo da na ovakve korake entitetskih vlasti, a koje ne ostavljaju nikakvog mjesta sumnji da je riječ o pokušaju kao i prije dvadeset godina da ne-Srbe stave van zakona, odgovore još masovnijom registracijom, pozivaju iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu".