BiH
13

Na dnevnom redu ZDPS BiH još nema odluke o imenovanju SBB-ovih kadrova u Vijeću ministara BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (ZDPS BiH) na sjednici koja je zakazana za 12. januar neće se očitovati o imenovanju ministra saobraćaja i komunikacija BiH i zamjenika ministra odbrane BiH.

Ovi resori ostali su nepopunjeni sredinom decembra i to nakon što su zastupnici potvrdili odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o smijeni DF-ovih kadrova Slavka Matanovića i Emira Suljagića.

Kako je ranije najavljeno, na mjesto ministra i zamjenika ministra trebali bi biti imenovani kadrovi Saveza za bolju budućnost (SBB) s obzirom na to da je ova politička stranka u međuvremenu postala dio nove parlamentarne većine.

Mediji su dugo spekulisali da bi novi ministar saobraćaja i komunikacija mogao biti predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, a da bi na dužnost zamjenika ministrice obrane trebao biti imenovan Bakir Dautbašić.

Ipak, spekulacije se nisu pokazale tačnim s obzirom na to da je Radončić odbio ući u Vijeće ministara BiH.

Iz SBB-a je tada saopćeno da je razlog tome taj što je predsjednik SBB-a svom biračkom tijelu obećao depolitizaciju pravosuđa i suprotstavljanje montiranim političkim procesima, a da se oni nastavljaju još žešće i sa još težim zloupotrebama službenog položaja pojedinih tužioca u pokušaju da onemoguće novu koaliciju i vladavinu prava na nivou neminovnih evropskih standarda.

Radončić je nedavno izjavio i kako je od predsjednika SDA-a Bakira Izetbegovića tražio da se SBB-u ustupi mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, što je lider SDA-a odbio.

Izetbegović je na novogodišnjoj stranačkoj konferenciji u Sarajevu izjavio kako će predstavnici SBB-a preuzeti dva ministarska mjesta u Vijeću ministara BiH, te da će ovaj organ izvršne vlasti biti kompletiran već u januaru.

On je naveo da je to dogovorio na sastanku s Fahrudinom Radončićem koji neće biti jedan od imenovanih ministara.