Parlament BiH:
0

Na dnevnom redu smjena ministara Ahmetovića i Ibrahimovića

Anadolija
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počeo je redovnu sjednicu u Sarajevu na čijem dnevnom redu se nalazi potvrđivanje odluke o smjeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića i državnog ministra odbrane Muhameda Ibrahimovića, obojica iz Stranke demokratske akcije.

Poslanici bi se u okviru treće tačke dnevnog reda sjednice trebali izjasniti o potvrđivanju odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande o smjeni ministra sigurnosti i odbrane, koja je Parlamentu BiH dostavljena 26. juna ove godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH donio je odluku o smjeni dvojice ministara iz Vijeća ministara BiH zbog prekompozicije vlasti u BiH kojom je formirana nova parlamentarna većina u državnom zakonodavnom organu, a koja je iz dosadašnje vladajuće koalicije izbacila Stranku demokratske akcije.

Novu parlamentarnu većinu na državnom nivou čine Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost, Savez nezavisnih socijaldemokrata, Srpska demokratska stranka, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990.