Dom naroda Parlamenta FBiH
0

Na dnevnom redu Prijedlog zakona o koncesijama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici koja je zakazana za danas u Sarajevu po hitnom postupku Prijedlog zakona o koncesijama.

Na dnevnom redu sjednice je još osam prijedloga zakona koji će biti razmatrani po hitnom postupku, i to o izmjeni Zakona o obligacionim odnosima, o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Federacije BiH, o izmjenama Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima te o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima.

Poslanici u Predstavničkom domu su ranije po hitnom postupku usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o obligacionim odnosima, a te izmjene odnose se na usklađivanje s ranijim odlukama Ustavnog suda FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH također je ranije usvojio izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, kojima federalna vlada namjerava omogućiti adekvatno popunjavanje Federalne uprave policije (FUP) nedostajućim kadrovima.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš ranije je kazao da će predloženim izmjenama biti omogućeno upošljavanje policijskih službenika s višim činovima iz drugih policijskih organa u BiH.

Po hitnom postupku bit će razmatrani i prijedlozi zakona o izmjenama Zakona o parničnom postupku, o izmjenama Zakona plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH kao i o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza na osnovu stare devizne štednje te o izmjena Zakona o porezu na dohodak.

Pred delegatima će se u četvrtak naći i Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju krivičnih sankcija, koji će biti razmatrani po redovnoj proceduri.

Na dnevnom redu su i tri nacrta zakona, i to o matičnim knjigama, o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala te o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza FBiH.

Prema zvaničnoj najavi sjednica bi trebala početi u 10 sati.