Parlament FBiH
0

Na dnevnom redu i fenomen "dvije škole pod jednim krovom"

FENA
Izvještaj radne grupe koja je formirana na nivou države Bosne i Hercegovine a analizirala je fenomen nazvan "dvije škole pod jednim krovom" uvršten je u dnevni red 28. sjednice Predstavničkog doma u Federalnom parlamentu koja je u toku u Sarajevu.

Parlamentarnu raspravu o toj temi inicirao je poslanik Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić koji je konstatirao da je njegovom zahtjevu udovoljeno tek sada iako je izvještaj spomenute radne grupe upućen u proceduru i protokolisan u Federalnom parlamentu još jula prošle godine.

Pojava "dvije škole pod jednim krovom" je fenomen koji se definira kao nacionalna podjela učenika u srednjim i osnovnim školama u nekim područjima Federacije BiH.

Zagovornici je pak pravdaju stavom da ne vide ništa neprirodno u tome što roditelji žele za svoju djecu nastavu na maternjem jeziku pa tako u pojedinim sredinama dolazi do različitih nastavnih programa pod istim ali 'jezički podijeljenim' školskim krovom.

Državna radna grupa o čijim će zapažanjima biti riječi na sjednici u Federalnom parlamentu, pošto je u svom izvještaju zaključila da je fenomen posljedica nedavnog rata u Bosni i Hercegovini, pozvala se na prava djece da ne smiju biti diskriminirana ni na koji način i preporučila kantonalnim nivoima vlasti, u čijoj je nadležnosti segment obrazovanja u Federaciji, da osiguraju svim školarcima mogućnost kvalitetnog obrazovanja "u integriranim multikulturalnim školama".