BiH
34

Na Diplomatskom zimskom bazaru probajte ukusnu hranu i kupite zanimljive sitnice

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Danas je u u dvorani Mirza Delibašić KSC Skenderija u Sarajevu otvoren Diplomatski zimski bazar, tradicionalni zimski humanitarni događaj kojeg organiziuju članovi i članice diplomatske zajednice u BiH.

Na ovogodišnjem Bazaru učestvuje skoro 40 ambasada, a prvi put na Bazaru učestvuju njemačka i japanska ambasada. Izloženo je 200 štandova, ma događaj je dosta veći nego prošle godine, a tu je mnogo više aktivnosti i igraonica za djecu.

"Pored toga što je ovo najveći diplomatski event, ono što je za nas jako važno jeste da ovim pomažemo brojnim organizacijama i nadamo se da ćemo svake godine skupljati sve više novca koji ćemo davati u humanitarne svrhe. Zadovoljstvo je obostrano - možete probati finu hranu, kupiti lijepe stvari, a ujedno i pomoći i djeci i organizacijama kojima je pomoć potrebna", kazala je za Klix.ba supruga holandskog ambasadora Marietta Kraak, jedna od organizatorica ovog događaja.

Dodala je kako su prošle godine prodali između 6.000 i 7.000 karata, te uspjeli skupiti skoro 95.000 KM, a nadaju se da će ove godine ta cifra biti još veća.

Na Diplomatskom zimskom bazaru možete probati ukusna i tradicionalna jela iz različitih zemalja, te kupiti različite stvari poput rukotvorina, pletiva, odjeće, obuće, kolača, peciva, sireva, organskih namirnica, vina, domaćih sokova, meda, džemova, kozmetičkih i biljnih preparata, nakita, razglednica, knjiga, slikovnica, posuđa itd.

Ove godine posjetioci Bazara mogu kupiti i specijalno izdanje Kuharice u kojoj se nalaze recepti iz 35 zemalja svijeta i možete je kupiti po cijeni od 20 KM.

Bazar možete posjetiti danas do 16 sati, a svoje karte možete kupiti po cijeni od 5 KM, dok tiket za instant tombolu u sklopu koje će posjetitelji moći osvojiti vrijedne nagrade košta 3 KM. Sredstva od prodaje ulaznica idu u humanitarne svrhe.

Ono što je posebno značajno za održavanje ovogodišnjeg Bazara su pojačane mjere sigurnosti na ulazu i u dvorani Mirza Delibašić.