BiH
55

Na Diplomatskom bazaru prikupljeno 84.000 KM, novac ide djeci i mladima u BiH

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na Diplomatskom zimskom bazaru održanom u decembru 2014. godine u Sarajevu prikupljeno je 84.000 KM koje će biti donirane u humanitarne svrhe za pomoć djeci i mladima u Bosni i Hercegovini.

Prikupljena sredstva u iznosu od 84.000 KM raspoređena su na tri mjesta i bit će donirana Franjevačkom studentskom međunarodnom centru pod pokroviteljstvom organizacije "Kruh sv. Ante", SOS Kinderdorf kući za djecu s invaliditetom u Maglaju i humanitarnoj organizaciji Vara Barn (Naša djeca).

Franjevačkom studentskom međunarodnom centru pod pokroviteljstvom organizacije "Kruh sv. Ante" dodijeljeno je 20.000 KM s ciljem stipendiranja 20 studenata iz cijele BiH, s fokusom na one pogođene velikim poplavama u maju 2014. godine, a koji zbog posljedica poplava nažalost odustaju od studiranja.

Dobrotvornoj organizaciji Vara Barn (Naša djeca), čije su aktivnosti usmjerene na pomoć djeci bez roditeljskog staranja u BiH dodijeljeno je 29.000 KM, a ovaj novac će biti uručen Mini Milidragović,djevojci iz jednog mostarskog doma.

SOS Kinderdorf kući za djecu s invaliditetom u Maglaju uručeno je 34.000 KM za nabavku specijaliziranog vozila za prevoz djece, te aktivnosti interaktivnih radionica koje će se održavati u periodu od šest mjeseci, a koje će im pomoći pri socijalizaciji.

Diplomatski bazar je događaj humanitarnog karaktera koji organizuje diplomatska/međunarodna zajednica u BiH, te je prilika za predstavnike međunarodne zajednice da više na ličnom i neformalnom nivou zajedničkim naporima iskažu poštovanje i zahvalnost prema zemlji domaćinu i njenim građanima, fokusirajući se na pomoć djeci, najosjetljivijoj skupini stanovništva u BiH.

Uručenje novčanih nagrada organizovano je danas u ambasadi Švedske, a događaj su vodile Mariette Kraak (Holandija) i Nora Schiller (Švedska) u ime komiteta Diplomatskog zimskog bazara.