Smrt fašizmu - sloboda narodu
6

Na današnji dan ugašen je "Front slobode"

Piše: D. Brkić
Pored Oslobođenja, jedne od najstarijih novina na balkanskim prostorima, tuzlanski Front slobode, ugašene su na današnji dan prije pet godina.

Front slobode su u jeku Drugog svjetskog rata osnovali partizani, a ideje ljevičarske tradicije taj list je baštinio sve do posljednjeg broja.

Front slobode je preživio Drugi svjetski rat, jugoslavensku federaciju, agresiju na BiH, ali je ugašen u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini. Nikada ne treba zaboraviti da je u Frontu slobode svoju prvu priču objavio velikan Meša Selimović, da su sa listom sarađivali Ismet Mujezinović i Derviš Sušić.

Posljednja glavna i odgovorna urednica Fronta slobode Biljana Skoković-Tomić u svojoj kolumni navodi:

"Front su ugasili oni koji su se do krajnjih granica izdržljivosti trudili u dokazivanju da novinari griješe, da se o njihovim slučajevima mora pisati samo njihova istina, a ne istina koja u papirima, običajima, realnom svijetu... izgleda drugačije".

Na koncu urednica Fronta slobode konstatira: "Front slobode, koji je svoj prvi rođendan slavio u još okupiranioj Tuzli, izdržao svu težinu poslijeratne obnove i izgradnje države nakon Drugog svjetskog rata, Front koji je zahvaljujući predanosti i hrabrosti zaposlenih u redakciji uvijek stajao na braniku antifašizma, pokleknuo je pred nekim novim 'bitkama' koje su se vodile u Tuzli".