BiH
167

Na današnji dan SAD su priznale BiH: Kako je Clinton govorio o ratu

Piše: Am. Dž.
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Sjedinjene Američke Države (SAD) su na današnji dan prije 23 godine priznale Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu.

Poznato je da su SAD zajedno za Evropskom zajednicom (EZ) odigrale ključnu ulogu u procesu priznavanja političkog subjektiviteta i očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Bosne i Hercegovine.

Upravo su SAD bile jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost i teritorijalni integritet BiH.

U svom djelu "Victory in war" autor William C. Martel piše o politici koju su SAD tada provodile na Balkanu, kao i o odnosu prema ratu u BiH.

"Ciljevi američke politike u to vrijeme bili su da se očuva teritorijalni integritet BiH kao i njena nezavisnost, da se spriječi širenje sukoba na druge zemlje, odnosno izbijanje sveopšteg balkanskog rata, te da se zaustavi ubijanje nevinih ljudi", navodi Martel te dodaje da je Clintonova administracija postavila sebi kao glavni zadatak da spriječi genocid u BiH.

On citira Clintona koji je u augustu 1992. godine izjavio:

"Ne možemo ignorisati ono što izgleda kao namjerno i sistematično istrebljivanje ljudi zbog njihove etničke pripadnosti".

Martel dalje ističe da su Amerikanci bili znatno involvirani cijelim tokom rata, pogotovo slanjem humanitarne pomoći.

Clinton je nakon rata napisao niz tekstova o ratu u BiH, a u jednom navodi:

"U ljeto 1992. godine, kada su televizije i štampani mediji konačno objavili priče o hororima u logorima kojima su upravljali Srbi na sjeveru Bosne, počeo sam zagovarati NATO udare i američku ulogu u njima. Kasnije je bilo jasno da su Srbi uključeni u sistematsko ubijanje bosanskih muslimana, posebno ciljajući lokalne lidere, te sam ja predložio podizanje embarga na oružje. Umjesto toga, Evropljani su se koncentrisali na okončavanje nasilja".

Istakao je da su Ujedinjene nacije nastavile embargo na uvoz oružja za bosansku vladu, što je mjera koja je bila nametnuta za cijelu Jugoslaviju 1991. godine.

"Problem sa ovom mjerom je bio da su Srbi imali dovoljno oružja i municije u rukama da se bore godinama, te je za Bosance bilo skoro nemoguće da se brane. Nekako su uspjeli da se snađu tokom 1992. godine, oduzimajući oružje od srpskih snaga, ili uz pomoć malih paketa koji su stizali iz Hrvatske uprkos NATO blokadi obale", naveo je Clinton.