Nedovoljno medicinskih sestara
0

Na Dan sestrinstva u penziju ispraćeno 49 medicinskih radnika

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva u prostorijama Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" upriličena je svečanost te dodijeljena priznanja i nagrade za 49 medicinskih sestara i tehničara koji u ovoj godini odlaze u penziju.

Govoreći o značaju ovog časnog medicinskog poziva, direktor Bolnice dr. Bakir Nakaš, istaknuo je da je u tridesetosmogodišnjoj ljekarskoj karijeri ostvario izuzetan dobar odnos s medicinskim sestrama i tehničarima kao članovima ljekarskog tima, dodajući da bi ljekarski poziv bez njih bio nezamisliv.

Čestitajući im Međunarodni dan sestrinstva, zahvalio je medicinskim sestrama i tehničarima koji odlaze u penziju na dugogodišnjem predanom radu u medicinskim ustanovama u Kantonu Sarajevo, obećavajući da će ustanova na čijem je čelu punih 20 godina i dalje biti na raspolaganju svim projektima koje ovi djelatnici budu htjeli realizirati.

Predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo Sead Džomba istaknuo je da se ovaj dan ustvari obilježava mjesec dana, a tokom tog perioda upriličena su predavanja i edukacije koje će biti bodovane kao stručno usavršavanje u Komori.

"Iako je ovo važan posao susrećemo se s brojnim problemima kada je u pitanju sestrinstvo počevši od obrazovanja do zapošljavanja i plaćanja. Ne postoji vizija sestrinstva, jer se još nije ustanovilo kakav kadar je potrebno obrazovati. Potrebno je uskladiti i ujednačiti obrazovanje ovih djelatnika na cijelom prostoru BiH", kazao je Džomba.

Potcrtao je da su u Komori nezadovoljni brojem uposlenih medicinskih sestara budući da u Kantonu Sarajevo jedna sestra obavlja posao koji bi trebale obavljati najmanje njih tri zbog čega je potrebno smanjiti nemedicinsko osoblje u zdravstvenim ustanovama, a povećati broj medicinskog osoblja.

Medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju 12. maj, u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je polovinom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.

Svake se godine na ovaj dan zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu na rad i ulogu medicinske setre u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi, čija zdravstvena zaštita je nezamisliva bez medicinskih sestara.