New York
0

Na Clintonoveoj Globalnoj Inicijativi i članovi AUBiH

FENA
Denis Prcić i Bill Clinton
Denis Prcić i Bill Clinton
Na poziv Williama Jeffersona Clintona, 42. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, predstavnici Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini će i ove godine prisustvovati redovnoj sesiji Clintonove Globalne Inicijative (CGI).

Ovogodišnji sastanak CGI-a trajat će tri dana i bit će održan u New Yorku 20., 21. i 22. septembra, a na dnevnom redu su teme kao što su "Posao, posao, posao: Generiranje zaposlenosti za 21. vijek", "Održiva potrošnja: Osiguranje dugoročnog prosperiteta na planeti sa ograničenim resursima" te "Zaštita prava žena u zemljama u razvoju".

Predstavnici Američkog univerziteta u BiH, koji je već tri godine član ove inicijative, će pored učešća na plenarnim sjednicama iskoristiti ovaj sastanak kako bi prezentirali svoje ideje i projekte koji se prvenstveno odnose na obrazovanje u BiH i regionu, ali i da uspostave veze sa predstavnicima iz cijelog svijeta.

Isto tako predstavnici AUBiH-a učestvovat će na konferenciji Federacije balkansko-američkih asocijacija (FEBA) koja će se također održati u New Yorku.

Osim toga, planirani su susreti i radni sastanci sa senatorima, kongresmenima i poslovnim ljudima u cilju unaprijeđenja rada Američkog univerziteta u BiH i razvoja saradnje između ove visokoškolske ustanove i američkih institucija i kompanija.

Delegaciju Američkog univerziteta u BiH na sastanku CGI-a predvodit će predsjednik Denis Pricić, saopćeno je u nedjelju iz ove visokoškolske ustanove.

"William J. Clinton Foundation" osnovana je 2007. godine, a misija Fondacije je borba protiv siromaštva, unaprijeđenje svjetskog zdravlja, jačanje ekonomije, zaštita životne okoline na način da unaprijedi partnerstva između vlada, poslovne zajednice, nevladinog sektora i građana.

Da bi postigla svoje ciljeve, Fondacija je pokrenula nekoliko veoma važnih inicijativa sa različitim misijama koje oslikavaju viziju predsjednika Clintona.

Najznačajnije inicijative su Clintonova globalna inicijativa, Clintonova klimatska inicijativa, Clintonova inicijativa pristupa zdravstvu, Alijansa za zdraviju generaciju i Clintonova inicijativa održivog rasta.