Uzrok brojnih saobraćajnih nesreća
0

Na cestama u FBiH 78 posto neispravnih vozila

Piše: E. B.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kontrola automobila na cestama Federacije Bosne i Hercegovine pokazala je da je čak 78 posto vozila neispravno.

Tokom kontrole tehničke ispravnosti i pripreme motornih vozila za sezonu godišnjih odmora, koju je pod nazivom "Putujte sigurno" ovog ljeta organizirao bosanskohercegovački auto-moto klub BIHAMK, ukupno je pregledano 1.044 motornih vozila od čega je ustanovljena neispravnost na čak 822 motornih vozila, što čini 78,74 posto, a ispravno je bilo 222 motornih vozila, odnosno 21,26 posto.

Prosječan broj pređenih kilometara kontrolisanih vozila je 240.218 km, dok je njihova prosječna starost oko 17 godina.

Najveći procenat neispravnih vozila uočen je na području Zeničko-dobojskog kantona 83 posto, zatim Unsko-sanskog kantona 82 posto i Srednjobosanskog kantona 80 posto neispravnih od pregledanih vozila. Na području Zeničko-dobojskog kantona kontrolisana su 202 vozila, od koji je samo 35 bilo ispravnih, dok je neispravnih bilo 167 vozila, prosječna kilometraža vozila bila je 230.054 kilometara, a vozila su prosječne starosti 16,52 godine.

Kao i protekle godine najveći broj neispravnosti odnosio se na svjetlosno signalne uređaje 52,59 posto od ukupnog broja pregledanih vozila, zatim na nezadovoljavajući kvalitet i nivo ulja u kočionom sistemu 44,64 posto, dok se na trećem mjestu po broju neispravnosti na vozilima nalaze električni uređaji sa procentualnim učešćem od 38,12 posto. Posebno zabrinjavajuća je činjenica da veliki broj vozila, njih čak 250 vozila ili 23,95 posto ne posjeduje obaveznu opremu u vozilu.

Značajno je da se u posljednjih pet godina smanjivao broj tehnički ispravnih vozila, dok broj tehnički neispravnih vozila proporcionalno rastao. Ono što je također uočeno je činjenica da se neispravnosti na kočionom sistemu, jednom od najbitnijih sistema za sigurnost vozila u saobraćaju, konstantno u narednih nekoliko godina nalaze među tri najčešće i najbrojnije neispravnosti na vozilima.

Upoređujući podatke, iz prošlogodišnje akcije sa dobivenim podacima ove godine, može se zaključiti da je stanje tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine na približno istom nivou, ali gledajući procentualno pojedine neispravnosti po pojedinim sistemima svjetlosni uređaji, kočioni mehanizam, električni uređaji i drugo, može se zaključiti da je tehnička ispravnost putničkih motornih vozila na cestama u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje nezadovoljavajuća.

Akcija je organizovana i realizovana u saradnji sa Kantonalnim MUP-ovima, te lokalnim auto-moto klubovima, na trideset tri lokacije.