BiH
93

Na čelu Granične policije BiH bivši kick-bokser, a Direkcije FBI-jev učenik

Piše: E. G.
Vijeće ministara BiH danas je imenovalo Zorana Galića za direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, a za njegovog zamjenika Zijada Srabovića. Za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine imenovan je Mirsad Vilić, a za njegove zamjenike Uroš Pena i Mile Jurić. Za zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) imenovan je Đuro Knežević.

Graničnom policijom će od sada rukovoditi Galić, dosadašnji komesar policije Zapadnohercegovačkog kantona. Galić je inače dugo bavio kick-boxom, a u tom sportu je bio prilično uspješan. Rodom je iz Posušja.

Zijad Srabović, koji je imenovan za Galićevog zamjenika do sada je obavljao funkciju načelnika Policijske uprave Lukavac.

Mirsad Vilić, koji je imenovan za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela dosadašnji je zapovjednik Jedinice za specijalnu podršku u SIPA-i. Vilić slovi za veoma uspješnog čovjeka u poslu kojim se bavi, a ima i diplomu prestižne FBI akademije iz SAD-a.

Vilićev zamjenik Uroš Pena dobro je poznat bh. javnosti. Doktorirao je iz oblasti prava na Univerzitetu u Kragujevcu. Tokom karijere je obavljao više javnih funkcija. Posljednja je bila ovo koju će i ubuduće obavljati. Između ostalog, bio je i direktor Policije RS-a i zamjenik ministra unutarnjih poslova RS-a, a radi i kao predavač na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Mile Jurić također ostaje na dosadašnjoj funkciji zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Diplomirani je ekonomista. Prije sadašnje funkcije obavljao je nekoliko njih u Graničnoj policiji BiH, kao i u Federalnoj upravi policije. Tokom rata i neposredno poslije rata bio je na rukovodećim funkcijama u državnoj sigurnosti Herceg-Bosne.

Novi zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević. On je godinama obavljao dužnost zapovjednika policije Brčko distrikta.