UNSA
0

Na čast profesora emeritusa promovirano deset profesora

FENA
Povodom "Decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu", kojima započinje obilježavanje značajnog jubileja 60 godina kontinuiranog rada i postojanja Univerziteta u Sarajevu, danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu upriličena svečanost na kojoj je na čast profesora emeritusa promovirano deset penzionisanih redovnih profesora tog univerziteta.

Sudionike svečanosti pozdravio je rektor Univerziteta prof. dr. Faruk Čaklovica, istaknuvši zasluge bh. naučnih djelatnika koji su vlastitim angažmanom i naučnim opusom izgradili prepoznatljiv autoritet unutar akademske zajednice i na taj način stekli uvjete za dodjelu počasnog zvanja.

"Danas je Univerzitet, i pored mnogih evidentiranih problema, uz sve nepovoljnosti koje prate ovo vrijeme, dostigao zavidan naučni i edukativni nivo, koji mu omogućava dominiranje ne samo unutar akademske zajednice BiH nego ga čini i značajnim faktorom progresa i dinamizma obrazovne i naučnoistraživačke djelatnosti u regionu", kazao je rektor Čaklovica, dodavši kako je potrebno uložiti još mnogo napora i truda kako bi Univerzitet ostvario zacrtani cilj - implementaciju Bolonjskog procesa i integraciju u evropski prostor znanja.

"Pred Univerzitetom su dvije najvažnije aktivnosti: u organizacionom smislu to je integracija Univerziteta, a u nastavno-naučnom, umjetničkom, to je reforma nastavnih planova i programa, pojačano učešće u međunarodnim projektima i podizanje stepena neophodne mobilnosti studenata", kazao je Čaklovica.

Na čast profesora emeritusa promovirani su penzionisani redovni profesori Univerziteta u Sarajevu - dr. Nedeljka Gajanović (Filozofski fakultet), dr. Emina Memija (Filozofski fakultet), dr. Lada Šestić (Filozofski fakultet), dr. Mira Winterhalter-Jadrić (Medicinski fakultet), dr. Ajnija Omanić (Medicinski fakultet), dr. Sejdo Ćatović (Medicinski fakultet), dr. Ivan Selak (Medicinski fakultet), dr. Antun Lovrinčević (Medicinski fakultet), dr. Sead Dedić (Pravni fakultet) i dr. Neđo Miličević (Pravni fakultet).

Na svečanosti su uručene i nagrade za naučnoistraživačke projekte iz Fonda "Akademik Edhem Čamo" studentima Univerziteta u Sarajevu. Dodijeljeno je 20 nagrada za 32 studenta. Pojedinačne nagrade su vrijednosti od po 200 KM, a nagrade za grupni rad iznose po 300 KM.

Na današnjoj svečanosti u Rektoratu promovirani su i najuspješniji nastavnici Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2008/2009. godini, a dodijeljena su i posebna priznanja nastavnicima zbog izuzetnog doprinosa u razvoju fakulteta i Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu već drugu godinu dodjeljuje stipendije iz Fonda "Suada Dilberović" za socijalno ugrožene i izuzetno nadarene studente Univerziteta. U ovoj godini će biti dodijeljene 153 stipendije.

Univerzitet u Sarajevu će i u narednom periodu činiti napore da ovaj fond bude aktivan, kazao je rektor Univerziteta Faruk Čaklovica.

Centralna manifestacija obilježavanja 60 godina postojanja i rada Univerziteta u Sarajevu bit će održana u maju 2010. godine.