BiH
90

Na "Bosanskoj naučnoj olimpijadi" srednjoškolci iz cijele BiH

FENA
Bosansaka naučna olimpijada, na kojoj se srednjoškolci iz cijele BiH takmiče u kategorijama inžinjering, web dizajn, okoliš i "Imam ideju" počela je danas u Sarajevu u organizaciji Ambasade SAD u BiH, Burch Univerziteta i fondacije "Izvor nade".

Glasnogovornica Olimpijade Anesa Opijač kazala je Feni da su učenici srednjih škola predstavili svoje projekte, nakon čega zavisno od plasmana, mogu ostvariti stipendije za nastavak školovanja na Burch univerzitetu.

Dodala je da je ovaj projekt također izvrsna prilika za mlade da stiču nove kompetencije i razvijaju svoje ideje.

Ove godine se Olimpijada organizuje po peti put.

"Stigao je veliki broj prijava, tako da je naučni komitet imao težak posao odabira "Top 100" projekata, odnosno 25 projekata po kategoriji", rekla je Opijač i dodala da stručne komisije ocjenjuju značajnost, primjenjivost, naučni/dizajn pristup, kao i prezentaciju projekta.

Članovi komisije su profesori, naučnici i akademici i predstavnici vodećih firmi na bh. tržištu.

"Pored toga što "Bosanska naučna olimpijada" ima za cilj razvijanje svijesti učenika o nauci i naučnom radu, izgradnja pozitivnih vrijednosti u zdravom okruženju i razvijanje koncepta društvenog aktivizma su također veoma bitne odlike ovog takmičenja", naglasila je.

Jučer su održan brojne aktivnosti i igre, gdje su mladi ljudi s područja cijele Bosne i Hercegovine imali priliku da se međusobno druže na Burch univerzitetu, steknu nova poznanstva i prijateljstva, te razmjenjuju ideje, mišljenja i stavove.

Prvoplasirani učenik osvaja punu stipendiju u iznosu 21.000 KM, kojom su pokriveni troškovi dodiplomskog studija na Internacionalnom Burch univerzitetu, drugoplasirani 75 posto stipendije, odnosno 15.750 KM, a trećeplasirani osvaja 50 posto stipendije, odnosno 10.500 KM. Pored stipendije, učesnici i njihovi mentori također osvajaju značajne novčane nagrade.