Topovi zaključani zbog duga
0

Na Bjelašnici opet bez vještačkog snijega

Sarajevo-x.com
S obzirom da zimska turistička sezona počinje u subotu, 19. decembra, domaći i strani turisti morat će se pouzdati u snježne padavine, jer ni ove godine na olimpijskim ljepoticama u okolini Sarajeva neće biti vještačkog snijega. Topovi za njegovu proizvodnju još uvijek su zaključani zbog neizmirenih obaveza prema austrijskoj kompaniji Wintertechnik.

Prema riječima Muamere Šehić, portparola firme ZOI'84, topovi za proizvodnju vještačkog snijega su još uvijek zaključani u re-eksportnom skladištu, jer nisu izmirene obaveze prema austrijskoj kompaniji. Dug je trebala otplatiti Vlada Kantona Sarajevo, u skladu sa zaključcima Skupštine, međutim do toga nije došlo.

Posljedica toga su zaključani topovi i nemogućnost proizvodnje vještačkog snijega na skijaškim staza Bjelašnice i Igmana.

Iako nije preciziran termin do kada novac mora biti isplaćen, postoji mogućnost da topovi budu vraćeni u Austriju. Prema riječima Šehićeve, do sada su probijeni svi rokovi za isplatu dugova.

Cjelokupni projekat proizvodnje vještačkog snijega koštao je tri miliona maraka, a ZOI'84 i Vlada KS isplatili su dva miliona KM.