BiH
75

Na Bjelašnici, Igmanu i Jahorini pada snijeg

Klix.ba
(Foto: FENA)
Na olimpijskim planinama oko Sarajeva danas pada snijeg i raduje ljubitelje aktivnosti na snijegu.

Na Bjelašnici su u funkciji ski liftovi BX, BY, K1 (kolijevka), baby liftovi i trosjedna žičara u Babinom dolu. Tu je trenutna visina snijega 100 centimetara, a temperatura -1 stepen.

Visina snježnog pokrivača na vrhu Bjelašnice je 206 centimetara, dok je temperature -4 stepena.

Na Malom polju na Igmanu bit će pušteni u rad baby liftovi i dvosjedna žičara, dok će na Velikom polju u funkciji biti baby lift i staza za nordijsko skijanje. Na Malom polju na Igmanu trenutna visina snijega je 65 centimetara, temperatura -1 stepen.

KJKP GRAS osigurao je redovnu liniju do Bjelašnice svakim radnim danom i vikendom. Polazak je ispred Zemaljskog muzeja u devet sati, a povratak sa Bjelašnice u 15:30 sati.

Također, i kompanija Centrotrans Eurolines od 2. januara uvela redovnu autobusku liniju Vijećnica - Bjelašnica. Polazak autobusa je svaki dan u 8:30 sati ispred Vijećnice, usputna stajališta su Katedrala, Park, Marin Dvor, Pofalići, Socijalno, Dolac Malta, Čengić Vila, Otoka, Alipašino Polje, Nedžarići, Dobrinja, Veliko Polje, Bjelašnica, a povratak je u 16 sati. Autobus će saobraćati do 28. februara, dok će od 1. do 31. marta saobraćati subotom i nedjeljom prema istom redu vožnje.

Na lokalitetu Štinji do tokom vikenda će biti održan Snowboard Europe Cup Bjelašnica 2015., a na Velikom polju se 7. i 8. februara održava Snow Fest Sarajevo #1.

Također, na Bjelašnici radi i klizalište Medo svakim danom osim ponedjeljka od 10 do 22 sata, saopćeno je iz ZOI'84.

Noćno skijanje na Bjelašnici je svakim danom osim nedjelje i ponedjeljka, od 18.30 do 21.00 sat.

Na Jahorini je također -1 stepen, a snijeg je visok 150 cm. Uz oblačno vrijeme i maglu pada slab snijeg, a vjetar puše brzinom od sedam metara u sekundi. Vidljivost je 50 metara.

Od ski transporta rade šestosjed Poljice, Ogorjelica, Skočine-Prača, lift Poljice, Željo i Baby lift.

Dodajmo i to da će danas na Jahorini biti održana svečana ceremonija predstavljanja zastave Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2017, jednog od najvećih i najznačajnijih sportskih događaja nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Jahorina će biti jedan od domaćina, gdje će se održavati takmičenje za mlade sportiste iz cijele Evrope.