Analiza zimske turističke sezone
1

Na Bjelašnici i Jahorini zadovoljni, Vlašić i Kupres "zakazali"

Piše: J. Hadžiahmetović
(Bjelašnica (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com))
Na olimpijskim planinama ova sezona je, u odnosu na nekoliko proteklih, mnogo bolja. Vlašić i Kupres su bili blokirani dvije sedmice zbog elementarne nesreće koja je zadesila BiH početkom ovog mjeseca.

Zimska sezona je u punom jeku na svim planinama i skijalištima širom Bosne i Hercegovine. Bjelašnica, Jahorina, Igman, Vlašić, Kupres i Raduša do sada primile desetke hiljada turista iz zemalja okruženja i Evropske unije.

"Svi smještajni kapaciteti su popunjeni. Početak sezone je bio mnogo bolji u odnosu na prethodne tri godine. Ono što nam ide naruku jesu ove neprilike zbog kojih su produženi praznici. Vremenski uslovi su odlični, staze perfektno uređene, što nam garantuje da će skijanja biti do polovine marta, a nadamo se da će to biti i duže", kaže Zorica Stojanović, glasnogovornica OC Jahorina.

Gosti iz Slovenije, Italije, Austrije...

Na Igmanu i Bjelašnici nije bilo prekida skijanja usljed nedostatka snijega, što je bio slučaj u protekle četiri godine.

"Zadovoljni smo količinom padavina i u ovom trenutku imamo 160 centimetara snijega u Babinom Dolu. Prethodnih godina ovu količinu snijega nismo imali ni u najbolje doba, kada smo trebali imati", kaže Muamera Šehić, glasnogovornica ZIO'84.

Osim povećanja broja turista, ove sezone je poboljšan i zabavni dio programa na olimpijskim ljepoticama.

"Svaki vikend imamo dešavanja u ski-centru. Najviše turista dolazi iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Austrije, Srbije i Italije", dodaje Šehić.

Kupres popularan među Dalmatincima

Kako nam je rekao Kenan Džambegović iz firme Ozon, zbog obilnih padavina koje su u proteklom periodu paralizirale našu državu, na Vlašiću je primijećen manji broj dolazaka.

"Petnaest dana niko iz Sarajeva i drugih gradova nije došao na Vlašić. Ali, okvirno, mi smo zadovoljni sezonom", kaže Džambegović.

Skijalište na Kupresu je posebno popularno među Hercegovcima i Dalmatincima. Međutim, ove sezone su imali isti problem kao i na Vlašiću. Veliki snijeg i blokada glavnih puteva su spriječili dolazak većeg broja turista.

"Ova sezona je lošija od prošle godine. Kada je napadao veliki snijeg, 15-20 dana nam niko nije mogao doći. Ljudi nemaju ni novca, to su glavni razlozi za slabu sezonu. Sve ostalo je borba", kaže vlasnik Zimskog centra Adria-ski Zvonko Bagarić.