BiH
18

Na Bjelašnici i Igmanu otvorena turistička sezona, skijaši će morati čekati snijeg

Piše: E. S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zimska turistička sezona danas je zvanično otvorena na Bjelašnici i Igmanu. Iako se očekivalo da to bude za vikend, uprava preduzeća ZOI'84 je odlučila da to bude ponedjeljak. Nažalost, na ovim bh. planinama nema snijega, tako da nema ni uslova za skijanje i sankanje.

Otvorena je turistička zimska sezona, ali ne i skijaška, jer snijega nema da bi se vertikalni transport i žičara mogli pustiti u funkciju.

"Proteklih dana su bile i visoke temperature, tako da se nije mogao ni proizvesti snijeg. U toku večeri i noći, ali i sutra ćemo uključiti topove za vještačko osnježavanje kako bismo eventualno u srijedu mogli pustiti vertikalni transport", rekla je za Klix.ba Amra Kaljić iz službe za marketing preduzeća ZOI'84.

Dodala je da ostaje samo da se ljubitelji skijanja nadaju snježnim padavinama kako bi se što prije u funkciju stavio vertikalni transport i kako bi sezona napokon krenula.

Na Malom polju je u funkciji tubing staza, a svim kupcima dnevnih i mjesečnih karata su osigurani lunch paketi koji se mogu preuzeti u grillu na Bjelašnici.

Podsjećamo da su za dane vikenda planine bile pune posjetilaca koji su uživali u suncu i šetnji. Temperature su išle i do jedanaestog podioka. Danas je na Bjelašnici temperatura oko nula stepeni, a za proizvodnju vještačkog snijega temperatura mora biti bar -4 stepena.