Agencija za sigurnost hrane
0

Na bh. tržištu higijenski neispravno 5% proizvoda

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Rezultati analiza ispravnosti hrane pokazuju da je nešto više od pet posto prehrambenih proizvoda koji se prodaju na bh. tržištu higijenski neispravno, što je zadovoljavajući postotak u usporedbi s drugim europskim zemljama, izjavio je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić nakon sastanka s izaslanstvom Parlamenta BiH.

"U 2009. godini ispitano je 110.000 uzoraka hrane od kojih je 5,26 posto bilo neispravno. Veliki dio neispravnih uzoraka odnosi se na mikrobiološku neispravnost. Kada tu brojku usporedimo s podacima drugih zemalja, možemo reći da jedemo prilično higijenski ispravnu hranu", pojasnio je Mačkić.

On je izaslanstvo Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj i Zajedničke komisije za europske integracije Parlamenta BiH, predvođeno Zoranom Koprivicom i Ivom Mirom Jovićem, upoznao s aktivnostima Agencije za sigurnost hrane BiH u procesu usklađivanja domaćih zakonskih normi sa standardima Europske unije.

Ivo Miro Jović naglasio je da Agencija za sigurnost hrane BiH ima dodatnu odgovornost i ulogu s obzirom da na državnoj razini ne postoji ministarstvo zdravstva i ministarstvo poljoprivrede.

Zoran Koprivica dodao je da će Agencija imati presudnu ulogu u pristupnim pregovorima BiH i EU-a kada su u pitanju sigurnost hrane, poljoprivreda i veterinarstvo.

"Pred nama je usvajanje više od 40 podzakonskih akata kojima se ova pitanja reguliraju u skladu s europskim propisima. Mi ćemo u vrlo kratkom vremenskom periodu morati obaviti taj posao kako bismo ispunili uvjete EU-a", zaključio je Koprivica.