BiH
0

Na beogradskom aerodromu otkriven spomenik Nikoli Tesli

FENA
Povodom 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle na beogradskom aerodromu u ponedjeljak je otkriven spomenik velikom naučniku, čije ime odnedavno nosi beogradski aerodrom.

Spomenik, rad kiparice Drinke Radovanović, poklon je Elektroprivrede Srbije. Visok 3,1 metar i težak hiljadu kilograma, izliven je od bronze i platine.

Ministar nauke, energetike i rudarstva Radomir Naumov, koji je otkrio spomenik, poželio je da on bude "svjetionik svim mladim putnicima koji dolaze i odlaze iz zemlje" i "putokaz u otkrivanju novih stvari u svijetu znanosti".

U ponedjeljak je počela i prodaja zlatnog i srebrnog kovanog novca koji je izdala Narodna banka Srbije izdala povodom 150. godišnjice rodenja Nikole Tesle, a kompanija "Multy Act" predstavila je časopis "Srbija - Nikola Tesla", na srpskom i engleskom jeziku, koji će se dijeliti u avionima i predstavništvima JAT-a u inostranstvu, na aerodromu "Nikola Tesla" i beogradskim taksijima.

U ponedjeljak navečer srbijanska vlada organizira svečanu akademiju povodom Tesline godišnjice, kojoj će prisustvovati i srbijanski predsjednik Boris Tadić, a američka umjetnica Lory Anderson u beogradskom Domu sindikata u ponedjeljak će održati koncert posvećen Teslinom životu i djelu.