"Cilj je nula"
0

Na banjalučkom trgu obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Piše: D. Tomić
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Volonteri Asocijacije XY danas su simboličnom šetnjom kroz centar Banje Luke i distribucijom informativnog i promotivnog materijala na Trgu Krajine obilježili 1. decembar, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Tradicionalna akcija organizirana je pod motom ''Cilj je nula'', a Banjalučanima su podijeljeni leci na kojima se mogu vidjeti zabrinjavajući statistički podaci te način prevencije opake bolesti.

U razgovoru sa Banjalučanima, volonteri Asocijacije XY su naglasili da je 1. decembar postao jedan od najprepoznatljivijih svjetskih dana zdravlja i prilika da se oda počast onima koji su preminuli od AIDS-a.

“Ujedno, ovo je prilika da se javno progovori o ovom problemu te naglase preventive u borbi protiv AIDS-a”, poručili su neki od volontera Asocijacije XY. Oni su podsjetili da je obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a počelo davne 1988. godine.

“Ovogodišnji globalni slogan je 'Cilj je nula', to jeste nula smrtnih slučajeva od AIDS-a, nula novih slučajeva infekcije HIV-om, nula slučajeva diskriminacije''. Prema podacima UNAIDS-a smrtnost od komplikacija vezanih za AIDS niža je za 21 posto od vrhunca koji je imala 2005. godine. Broj novih slučajeva zaraženosti HIV-om također je opao za oko 20 posto u 2010. godini pa su upravo ovi podaci bili potkrepa za ovogodišnji slogan”, poručeno je sa Trga Krajine u Banjoj Luci.

Iz Univerzitetsko-kliničkog centra Banja Luka podsjetili su sve da Savjetovalište za hepatitise i HIV infekciju radi radnim danom od 7 do 15 , a utorkom i petkom i od 17 do 19 sati.

Kao i prethodnih godina, Savjetovalište će i ove godine obilježiti Svjetski dan AIDS-a 24-satnim radom, tj. potpuno anonimnim testiranjem na HIV svih zainteresovanih, uz savjetovanje i podjelu kondoma, lubrikanata i edukativnog materijala.

“U ovoj godini registrovali smo sedam novih pacijenata, većina ih je iz skupine muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima. Trenutno se antiretrovirusnom terapijom liječi 20 zaraženih HIV-om”, rekli su u UKC Banja Luka.