Opština Laktaši
0

Na auto-otpadu pronađeni dijelovi ukradenih vozila

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Policija je tokom pretresa auto-otpada ''Agić kompani'' u Glamočanima, u općini Laktaši, pronašla 150 motora za motorna vozila sa uništenim, odnosno falsifikovanim originalnim identifikacionim brojevima, kao i veću količinu u dijelove isječenih putničkih motornih vozila različitog tipa i marke, za koje postoji osnov sumnje da potiču iz krivičnih djela teške krađe.

Vozila su takozvane ''jače klase'' (''BMW'', ''VW'', ''mercedes''), starosti do sedam godina.

Do sada je utvrđeno porijeklo osam vozila, koja su prijavljena kao otuđena u inostranstvu (Njemačka, Austrija, Švedska i Hrvatska), dok je jedno vozilo prijavljeno kao otuđeno na području BiH.

U toku je daljnji operativni rad na utvrđivanju statusa drugih vozila čiji su dijelovi pronađeni prilikom pretresa navedenog auto-otpada, a za koje postoji osnov sumnje da su predmet potraživanja, odnosno da potiču iz krivičnih djela.

Zbog osnova sumnje da je učestvovao u ovom slučaju i izvršio više krivičnih djela pomaganje u izvršenju krivičnih djela teške krađe tužilaštvu je podnesen izvještaj protiv Ž.A. (1970.) iz Laktaša.

U cilju otkrivanja i sprečavanja vršenja krivičnih djela falsifikovanja brojeva šasije i motora i falsifikovanja dokumentacije za motorna vozila, Sektor kriminalističe policije CJB Doboj je, uz saglasnost Okružnog tužilaštva izvršio i pregled imanja vlasništvo D.G. (1966.) iz Gornjeg Ruževića, općina Teslić, zbog osnova sumnje da ta osoba posjeduje ilegalni auto-otpad gdje vrši falsifikovanje brojeva šasije i motora.

Prilikom pregleda pronađeno je i izuzeto devet motornih vozila, sedam putničkih motornih vozila i dva kombija. Utvrđeno je da su kod dva vozila prepravljeni brojevi na šasiji i motoru, dok je za sedam vozila utvrđeno da su predmet carinskog prekršaja.

Nakon dokumentovanja, protiv D.G. bit će preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.