BiH
32

Na 26 sarajevskih fakulteta odobren upis 5.714 studenata

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je danas na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijela Odluku o broju i strukturi studenata koji upisuju prvu studijsku godinu I i II ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2013 /2014. godini, u skladu sa Planom upisa u prvu godinu I i II ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2013 /2014. godini.

Na prvi ciklus studija odobren je upis za 5714 studenata na 26 visokoškolskih ustanova Univerziteta u Sarajevu. Do ove odobrene kvote došlo se nakon analize i sagledavanja nekoliko ulaznih pokazatelja. Prijedlog Univerziteta u Sarajevu je bio polazni dokument, a jedna od osnovnih vodilja do konačne kvote bio je i tačan broj do 5460 upisanih studenata u prošloj akademskoj godini.

Također, u obzir su uzeti i podaci iz Službe za zapošljavanje KS za proteklih pet godina. Bitan ulazni parametar bio je i broj učenika koji su ove godine u Kantonu Sarajevo završili četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, njih oko 4.800, te podaci o očekivanom broju studenata koji dolaze izvan Kantona Sarajevo.