BiH
0

Na 11. godišnjicu genocida u Srebrenici sahrana još 500 žrtava

FENA
Organizacioni odbor za obilježavanje 11. godišnjice genocida u Srebrenici usvojio je na današnjoj sjednici u Sarajevu program ovogodišnje manifestacije u Memorijalnom centru Potočari, čiji će centralni dio biti sahrana oko 500 žrtava genocida.

Kako je izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, uime Predsjedništva kao pokrovitelja manifestacije, osim dženaze žrtvama genocida planiran je i niz drugih aktivnosti, kao što su vanredna sjednica parlamenta BiH u Srebrenici, marš spasa i dolazak zvaničnika.

Razmotreno je učešće gostiju iz inozemstva i zahtjev Ujedinjenim narodima da 11. jula zastave UN-a budu spuštene na pola koplja, kazao je Tihić, dodajući kako je prije svega potrebno izbjeći situaciju iz prošle godine kada je pola BiH obilježavalo godišnjicu genocida u Srebrenici, a druga polovina nije.

Tihić je naglasio da ovaj put pozivi neće biti upućivani visokim stranim zvaničnicima, ali su dolazak već najavili predstavnici Muzeja holokausta i drugih institucija koje se bave genocidom i zločinima.

Predsjednik Organizacionog odbora, načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić, kazao je da će se na osnovu prošlogodišnjeg iskustva ovaj put za 11. juli ulazak u Srebrenicu organizirati iz više pravaca, dok bi prisustvo policije trebalo biti manje uočljivo. On je uputio molbu posjetiocima ovogodišnje manifestacije da dođu ranije u Potočare, po mogućnosti već 10. jula.

"Marš spasa" će ove godine krenuti iz Nezuka, a duž puta će biti organizirani i drugi sadržaji, uključujući projekcije filmova i sate historije, najavio je Malkić.

Islamska zajednica BiH će u obilježavanje genocida u Srebrenici krenuti 7. jula džumom posvećenom žrtvama genocida, najavio je muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

Kavazović je naglasio da će sahrana žrtava genocida 11. jula na mezarju biti isključivo vjerski skup kako bi se izbjeglo previše govora.

Također se očekuje da će oko musale do 11. jula biti postavljene ploče s imenima oko 8.300 žrtava genocida u Srebrenici.