MVPBiH
0

"MVPBiH se može pohvaliti nacionalnom strukturom"

FENA
Kada je u pitanju nacionalna izbalansiranost, Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH se može pohvaliti da ukupna kadrovska struktura u velikoj mjeri odgovara demografskoj strukturi BiH prema popisu iz 1991. godine.

Od ukupnog broj uposlenika u sjedištu MVP-a i diplomatsko-konzularnoj mreži na Bošnjake otpada 46,7 posto, Srbe 32,8 posto, Hrvate 19,5 posto i na ostale 0,7, izjavio je danas za Fenu Zlatan Burzić, savjetnik u kabinetu ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, u povodu posljednjih rasprava o zastupljenosti pojedinih naroda u ovom ministarstvu .

MVPBiH, navodi Burzić, također se može pohvaliti izrazito izbalansiranom kadrovskom strukturom među sedam čelnih pozicija ministarstva. Naime, među prvih sedam rukovodećih pozicija u MVPBiH nalazi se 14,3 posto ostalih, 28,6 posto Hrvata, 28,6 posto Bošnjaka i 28,6 posto Srba.

"Ovo je idealan model i veoma ga je teško realizirati u praksi. Zato MVPBiH u ovom smislu prednjači u odnosu na bilo koje drugo ministrastvo u okviru Vijeća ministara BiH. Ministar dolazi iz reda ostalih, zamjenica ministra i jedan pomoćnik ministra su iz reda srpskog naroda, sekretar i jedan pomoćnik ministra su iz reda bošnjačkog naroda, dok dva pomoćnika ministra dolaze iz reda hrvatskog naroda", kazao je Burzić, istakavši da primjedbe na nacionalnu zastupljenost bilo kojeg konstitutivnog naroda unutar MVPBiH zaista nemaju uporišta i nisu bazirane na činjeničnom stanju.